Активите на Групата Първа инвестиционна банка“ към края на юни

...
Активите на Групата Първа инвестиционна банка“ към края на юни
Коментари Харесай

Групата „ПИБ“ е на печалба след повишение на приходите от банкови операции

Активите на Групата „ Първа капиталова банка “ към края на юни  достигат 12.48 милиарда лева, като се усилват по отношение на същия интервал на предходната година от 580 млн. лв.. Това четем в тримесечния консолидиран доклад за второто тримесечие на кредитната институция. По размер на активите ПИБ резервира мястото си измежду водещите банки в българската банкова система.

Принос за това имат привлечените депозити от други клиенти, които към този момент са на стойност 10.48 милиарда лева с чисто нарастване за първото полугодие от 509 млн. лв.. И по този индикатор Групата поддържа позицията си в първите кредитни институции в страната.

Счетоводният личен капитал към края на юни възлиза на 1.34 милиарда лева и се усилва с 17 млн. лева за шестте месеца.

Вземанията от клиенти по балансова стойност са в размер на 6.60 милиарда лева, само че по този индикатор има понижение по отношение на края на предходната година с 50 млн. лв., означават от банката.
И в изискванията на пандемия от Covid-19 Групата усъвършенства главните си финансови индикатори, както и регистрира растеж в чистата облага за първите шест месеца в съпоставяне със същия интервал на миналата година от 3.16 млн. лв.., като тя доближава 36.80 млн. лв.. Това се дължи значително на по-високите доходи от банкови интервенции.
Общите парични приходи от банкови интервенции от началото на тази година възлизат на 222.476 млн. лева при 196.29 млн. лева година по-рано. Нетният лихвен приход за интервала януари – юни е в размер на 138.22 млн. лева и е с растеж от 9.30 млн. лева по отношение на същия интервал на предходната година. Основната причина за това е понижението на лихвените проценти по привлечени средства, което води и до по-нисък лихвен разход.

В същото време, чистият приход от такси и комисиони за първите шест месеца е 68.27 млн. лева и е с 13.72 млн. лева по-висок на годишна база.

Тези резултати са реализирани посредством мрежата от клоновете и офисите на „ Първа капиталова банка “ АД, които в България са 125 – 42 местоположения в София и 83 – в градовете отвън София. „ Броят на клоновете и офисите отразява придържането към политиката за синергия и поддържане на оптимална успеваемост на клоновата мрежа “, разясниха от банката.

„ Първа капиталова банка “ е обществено сдружение, част от чиято съществена активност е обществено привличане на влогове или други възстановими средства и даването на заеми или друго финансиране. В този смисъл за интервала до 30 юни не са настъпили събития отвън нормалната активност на Групата.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР