Активистки за правата на жените организираха днес в католическа Полша

...
Активистки за правата на жените организираха днес в католическа Полша
Коментари Харесай

Полякини пренесоха в църквите протестите срещу забраната на абортите

Активистки за правата на дамите проведоха през днешния ден в католическа Полша протестни акции по време на неделните църковни служби, с цел да изразят недоволството си от още по-голямото ограничение на правото на аборт в страната, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията се базира на полски медии и постове в обществените мрежи.

В четвъртия ден на митинги в Полша дами стояха с плакати пред някои църкви по време на богослуженията. Отделни акции имаше и в храмовете.

В една от варшавските църкви млада жена застана до олтара с надпис "Да се молим за правото на аборт ". На видео, оповестено от организация за отбрана правата на ЛГБТ общността, се виждат протестиращи в черква в Познан, които скандират: "Писна ни! ", а хората в църквата в отговор викат: "Варвари! ". В Отвоцк, дребен град близо до столицата Варшава, на оградата на черква бе закачен транспарант, на който пишеше "Женски пъкъл ".

В Туитър някои поляци обявиха, че не трябва политиката да влиза в църквите, а други споделиха, че авторитетната полска Католическа черква сама се меси в политиката, като упорства за цялостна възбрана на абортите и поддържа дясното държавно управление, а в някои случаи - и крайнодесни организации.

Днешните акции са реакция на решение на Конституционния съд, който в четвъртък разгласи за неконституционно спирането на бременността при трайно и необратимо увреждане на плода. Това мнение на съда на процедура значи съвсем цялостна възбрана на абортите в Полша. При това състояние абортите в страната ще бъдат законни единствено при обезчестяване, блудничество или опасност за здравето или живота на дамата.

Движението "Женска стачка ", което провежда митингите, споделя, че принуждаването на дамите да раждат деца с тежки увреждания води до излишно физическо и психическо страдалчество.

Организаторите дават обещание, че митингите ще продължат и идната седмица. Утре са планувани блокади в градовете, за сряда е оповестена национална женска стачка, а в петък предстоят улични митинги, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР