Активистки за правата на жените организираха днес в католическа Полша

...
Активистки за правата на жените организираха днес в католическа Полша
Коментари Харесай

Полякини пренесоха в църквите протестите срещу забраната на абортите

Активистки за правата на дамите проведоха през днешния ден в католическа Полша протестни акции по време на неделните църковни служби, с цел да изразят недоволството си от още по-голямото ограничение на правото на аборт в страната, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията се базира на полски медии и постове в обществените мрежи.



 Хиляди поляци стачкуваха против съвсем цялостната възбрана за абортите Виж още

В четвъртия ден на митинги в Полша дами стояха с плакати пред някои църкви по време на богослуженията. Отделни акции имаше и в храмовете.

В една от варшавските църкви млада жена застана до олтара с надпис " Да се молим за правото на аборт ". На видео, оповестено от организация за отбрана правата на ЛГБТ общността, се виждат протестиращи в черква в Познан, които скандират: " Писна ни! ", а хората в църквата в отговор викат: " Варвари! ". В Отвоцк, дребен град близо до столицата Варшава, на оградата на черква бе закачен транспарант, на който пишеше " Женски пъкъл ".

В Туитър някои поляци обявиха, че не трябва политиката да влиза в църквите, а други споделиха, че авторитетната полска Католическа черква сама се меси в политиката, като упорства за цялостна възбрана на абортите и поддържа дясното държавно управление, а в някои случаи - и крайнодесни организации.

 Снимка: БТА/АП

 Съдът в Полша: Абортът поради увреждане на плода опонира на конституцията (снимки) Виж още

Днешните акции са реакция на решение на Конституционния съд, който в четвъртък разгласи за неконституционно спирането на бременността при трайно и необратимо увреждане на плода. Това мнение на съда на процедура значи съвсем цялостна възбрана на абортите в Полша. При това състояние абортите в страната ще бъдат законни единствено при обезчестяване, блудничество или опасност за здравето или живота на дамата.

Движението " Женска стачка ", което провежда митингите, споделя, че принуждаването на дамите да раждат деца с тежки увреждания води до излишно физическо и психическо страдалчество.

Организаторите дават обещание, че митингите ще продължат и идната седмица. Утре са планувани блокади в градовете, за сряда е оповестена национална женска стачка, а в петък предстоят улични митинги.

 Снимка: БТА/АП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР