Активисти за избирателна реформа планират да превърнат стотици кофи за

...
Активисти за избирателна реформа планират да превърнат стотици кофи за
Коментари Харесай

Може ли Брекзит да предизвика реформа на избирателната система във Великобритания

Активисти за изборна промяна възнамеряват да трансфорат стотици кофи за отпадък в бутафорни урни за гласоподаване този месец, с цел да показват изказванието си, че множеството гласове на изборите във Англия се пропиляват.

Групата " Нека гласът ни има значение " (Make Votes Matter) приканва за народен Ден за искане на народна власт (Demand Democracy Day) на 6 юли, призовавайки за " всеобщи дейности, които да покажат и изградят поддръжка за съразмерно посланичество на парламентарните избори ".

На последните общи избори през 2017 година към 68 % от гласоподавателите " не са изиграли дейна роля в решаването на крайния резултат, тъй като са дали своят вот или за губещи претенденти, или за печеливши претенденти, които не са имали потребност от толкоз доста гласове ", сподели Дарън Хюз, шеф на английското Сдружение за изборна промяна.

На изборите през 2015 година, избрани от сдружението като " най-диспропорционалния избор в английската история ", консерваторите завоюваха парламентарно болшинство с едвам 37 % от гласовете по силата на мажоритарната система, основана на едномандатни изборни региони, която се ползва в сегашната си форма още от 1950 година

Повечето гласоподаватели наподобява са се примирили със системата, която разреши на консерваторите и на главната опозиционна мощ - лейбъристите, да преобладават в английската политика.

В края на юли Англия ще има нов министър-председател без нови парламентарни избори - тъкмо както и преди три години, когато консерваторите избраха Тереза Мей, откакто Дейвид Камерън не съумя да убеди гласоподавателите да оставят Англия в Европейски Съюз на референдума за Брекзит. Мей пък се съгласи да се отдръпна, откакто не съумя да изведе страната от Европейски Съюз. Но дебатът за Брекзит, който стартира години преди референдума през 2016 година, катализира смяна в настройките към двете основни партии и може би към изборната система.

" Имаме система, при която парламентарните мандати не дават отговор на получените гласове и по тази причина постоянно ставаме очевидци на еднопартийни държавни управления, формирани въз основата на дребен % от вота, от време на време даже под 40 на 100 ", сподели пред ДПА Хюз, някогашен лейбъристки народен представител в Нова Зеландия.

" Така че сега има систематичен проблем, както и политико-културен проблем - а точно неодобрение измежду гласоподавателите ", сподели той.

Последните избори за общински препоръки и Европейски парламент приказват за трагична смяна, която вещае неприятности за консерваторите и лейбъристите. Социологическите изследвания сочат, че проевропейските либералдемократи, които до наскоро множеството време бяха трети, изоставайки надалеч зад двете водещи политически сили, в този момент са тъкмо толкоз известни, колкото и консерваторите и лейбъристите. Новата групировка на антиевропейския деец Найджъл Фараж - Партията за Брекзит, учредена през април, е лишила още по-сензационно огромен брой гласове от обичайните " двама огромни ". Според изследване на публичното мнение на " Югов " предходната седмица Партията за Брекзит и консерваторите имат идентична поддръжка от 22 % от вота, лейбъристите - 20 % и либералдемократите - 19 на 100.

" Няма подозрение, че обичайна английска двупартийна система е изправена пред най-голямото си предизвикателство в безизходицата към Брекзит ", сподели на семинар наскоро Джон Къртис, политолог от Университета Стратклайд.

Според Хюз нараства чувството в обществото, че " нещо фундаментално не е наред - че се опитваме да вкараме едно политически многопартийно общество в двупартийна политическа система и че това има всевъзможен тип ужасяващи последствия ".

Но пътят към смяната е сложен, тъй като " властта да трансформират системата всъщност е в ръцете на хората, които се облагодетелстват от тази изборна система, за която приказваме ", добави той.

Фараж се зарече да се бори за политическа промяна и желае да отстрани Камарата на лордовете, неизбираната горна камара на Народното събрание.

Либералдемократите, възраждащата се Зелена партия и Партията за самостоятелност на Обединеното кралство (ЮКИП), която беше маргинализирана, откогато Фараж се отдръпна като неин водач през 2016 година, единомислещо поддържат пропорционалното посланичество в Народното събрание.

Депутатът Чука Умуна, който предишния месец се причисли към либералдемократите, откакто през февруари напусна лейбъристите, съобщи наскоро пред парламентарна комисия за пропорционалното посланичество, че изборната система " всъщност е нагласена в интерес на две партии ".

" Това вършеше работа, би споделил някой, във Англия в друга ера, когато страната ни всъщност беше разграничена сред ползите на бизнеса и капитала и ползите на служащите ", сподели Умуна. " Ние не можем да разделяме страната си по този метод в настоящето време и при сегашните условия ".

И въпреки всичко поддръжката на една от двете огромни партии към момента е нужна за каквато и да било смяна, твърди Хюз.

Тъй като няма изключително предпочитание за още един референдум след този за Брекзит, прибавя той, в кратковременен проект възможна самодейност в тази посока може би ще би трябвало да разчита на Лейбъристката партия да промени своя манифест, а това " наподобява малко евентуално под управлението на Джереми Корбин ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР