Активисти внесоха над 33 000 подписа в НС срещу отглеждането

...
Активисти внесоха над 33 000 подписа в НС срещу отглеждането
Коментари Харесай

Внесоха в НС над 33 000 подписа срещу убиването на животни заради кожата им

Активисти внесоха над 33 000 подписа в Народно събрание против развъждането и убиването на животни поради скъпата им кожа. Преди това се събраха пред някогашния Партиен дом, където се оповестиха против насилието над животни, които се отглеждат и умъртвяват за потребностите на стилната промишленост и нейните облаги.

Георги Челебиев от Националната гражданска самодейност за възбрана на фермите за скъпи кожи в България сподели, че на 25 март се е провело учредителното заседание и от този момент са имали 3 месеца, с цел да съберат подписи в поддръжка на главното им искане.

„ Искането ни е да се вкара цялостна възбрана за развъждането и търговията на животни за рандеман на скъпите им кожи. Тази смяна би трябвало да залегне в Закона за ветеринарно-медицинската активност. Проблемът в съществуването на тези ферми е освен, че убиват животните, само че те и постоянно бягат от там като убиват домашни животни в обитаемоте места, както и че във фермите самите животни биват измъчвани “, сподели Челебиев, представен от БГНЕС.

Той добави, че по публични данни в България има няколко ферми като една от огромните се намира до Стара Загора, където предходната година са били одрани 120 000 американски норки. Активистът акцентира, че щом едно животно не участва в листата на разрешените животни за развъждане поради кожите им то е неразрешено за развъждане, както в тази ситуация е с американската норка, само че поради неналичието на надзор такива се отглеждат във фермата край Стара Загора. Обект на интерес от страна на бизнеса са и норки, лисици, нутри, зайци и чинчили, които също биват убивани, с цел да украсят нечии човешка шия или тил, акцентира Челебиев.

„ След като внесохме подписите, оттук нататък следва да бъдат тествани и по-късно депутатите имат 3 месеца, с цел да прегледат нашите претенции. През това време ние няма да бъдем пасивни и ще кажем на депутатите за какво е значимо да се забрани развъждането и убиването на животни за рандеман на кожи “, съобщи деятелят.

Той е безапелационен, че тези ферми не въздействат добре и на стопанската система ни, защото приносът им е най-малък, а вредите, които нанасят, се покриват от данъкоплатците.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР