Активисти на Грийнпийс връчиха преспапие с мръсен софийски въздух на

...
Активисти на Грийнпийс връчиха преспапие с мръсен софийски въздух на
Коментари Харесай

Грийнпийс връчи необичаен коледен подарък на кмета на София

Активисти на " Грийнпийс " връчиха преспапие с замърсен софийски въздух на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Общината вкарва филтри и сменя печки на твърдо гориво с пелети. В същото време - една трета от хората, които получават енергийни помощи, се отопляват на дърва и въглища. За да припомнят за казуса с мръсния въздух, правозащитниците връчиха на Йорданка Фандъкова необичайния коледен подарък.

На преспапието вместо сняг върху града се стеле нечистотия, особено събрана от въздуха на София. Тя е знак на отговорността, която общината носи за качеството на живот и здравето на хората в столицата.

" Коледният подарък " беше съпроводен вместо с картичка с претенции за съвременни ограничения за справяне с казуса, подкрепени от близо 5000 жители.

" Нашите претенции са свързани най-много с главните източници на замърсяване. Смятаме, че е време в действителност да използван доста амбциозни ограничения, свързани със подмяна на източника ни на отопление, най-много внедряване на технологии като възобновими източници, които не създават замърсяване във въздуха, няма горене в тях ", сподели Меглена Антонова от " Грийнпийс ".

Фандъкова одобри преспапието и настояванията за по-смели ограничения за справяне със замърсяването на въздуха и предложения деятелите на работна среща след Нова година. Тя изрази подготвеност за въвеждане на повече възобновима сила за общински здания, като даде образец с съответни изследвания за инсталиране на слънчеви панели на зоопарка и за " огромната апаратура за боклуци ".



От " Грийнпийс " мощно се надяват, че декларираната подготвеност за взаимна работа за въвеждане на възобновими енергийни източници и за зони с ниски излъчвания няма да остане единствено на думи.

" През последните години се наслушахме на обещания и наставления за ограничения за повишение на качеството и чистотата на въздуха в София. Столицата в същото време продължава да не извършва нужните стандарти, а хората да дишат въздух, рисков за здравето им. По време на срещата не обсъдихме тематиката за енергийните жители - хора, които за лични потребности създават сила от възобновими източници, само че считаме, че тяхната роля е извънредно значима за подобряването качеството на въздуха ", съобщи Меглена Антонова, координатор акции в екипа на " Грийнпийс ".

Фандъкова уточни, че се е срещнала деликатно с оферти на организацията и ги споделя изцяло.

" Имаме дейности по някои от тях, имаме и потребност от помощ по някои от тях. Вие акцентирате на възобновимите енергийни източници, нещо което изцяло споделям. Освен двете изследвания работим и за основаване на енергиен център, който да обследва всички общински здания, над 600 са, тъй че да можем последователно да осъществяваме това, което вие оферирате, " даде обещание кмета и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Тя разяснява още програмата за замяна на остарели отоплителни уреди, за която " Грийнпийс " - България оферират надграждане с благоприятни условия за потребление на възобновима сила. Фандъкова съобщи, че от общината имат и по-смели хрумвания (в момента опциите включват пелетни печки, прекосяване на газ, на Топлоелектрическа централа или на ток), само че е належащо жителите да бъдат по-добре осведомени и изяви подготвеност за консултиране с организацията за опциите за нововъведения.

По отношение на нискоемисионните зони Фандъкова разгласи, че от общината чакат законодателна смяна от Народно събрание, с цел да може кметът да контролира влизането на коли от избрани класове в зоните при дни с прогноза за по-голямо замърсяване, защото сега общината няма право да постанова сходни наказания.

По отношение на развиването на електротранспорта и потреблението на възобновими източници за зареждането му, тя разяснява, че на този стадий вероятността София да набира сила от възобновими източници за тази цел не е била на дневен ред за общината, само че кметът е отворена за разискване на въпроса.

Кметът обаче не разяснява непосредствено предложенията на екоорганизацията за развиване на централното отопление в града с възобновими източници, а не с боклуци, изкопаем газ или биомаса; данъчни облекчения за жилищната благосъстоятелност, според от това какъв брой нискоенергийно е едно жилище; поощряване на енергийни общности и семейства (които сами създават сила от ВЕИ); осъществяване на планове за произвеждане на сила от слънцето, ориентирана към подкрепяне на най-уязвимите членове на обществото, за дълготрайното им освобождение от бремето на енергийната беднотия.

По отношение на енергийната беднотия Фандъкова заключи, че за момента една трета от енергийните помощи се дават за дърва и въглища, а останалата част за централно отопление, газ и електричество. В края на диалога кметът добави във връзка с възобновимата сила, че от страна на Европейския съюз се отварят нови финансови благоприятни условия и още веднъж повтори, че е отворена да работи с " Грийнпийс " - България.

В последващите срещи с общината от " Грийнпийс " - България ще продължат да търсят развиване по необсъдените на днешното събитие въпроси.

Ситуацията в София е проблем за здравето на хората в града, само че ограниченията, които Столичната община планува в плана на нова стратегия за качество на въздуха не отразяват сериозността на този проблем. Планираните досега ограничения плануват влизане в нормите за качество на въздуха едвам след повече от пет години, през 2026 година, безапелационни са от " Грийнпийс ".

" Г-жа Фандъкова е най-дълго ръководещият кмет на града, към този момент 11 години. Преди нея градът също имаше кмет от ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов. Неглижирането на казуса с въздуха задоволително ясно проличава от многократните превишавания на нормите за качеството му през последните години, както и от двете каузи заведени от Европейски Съюз поради неспазването на нормите за фини прахови частици ", напомнят от природозащитната организация.

От 20 ноември до 20 декември Столичната община организира социална консултация по отношение на плана на нова стратегия за качеството на атмосферния въздух. За да създадат консултацията по-видна, от " Грийнпийс " - България създадоха уебсайт www.vazduhzasofia.org и мнение с съответни оферти, квалифицирано взаимно с Екологично съдружие " За Земята ". До края на консултацията през уеб страницата бяха изпратени близо 5000 мнения. Въпреки че процедурата публично завърши, от организацията ще оставят уеб страницата да работи, с цел да могат хората да продължат да изпращат своите претенции до общината.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР