Активист в борбата срещу корупцията, който няма опит на държавна

...
Активист в борбата срещу корупцията, който няма опит на държавна
Коментари Харесай

Словакия избира президент

Активист в битката против корупцията, който няма опит на държавна служба, се чака да завоюва провеждащите се през днешния ден президентски избори в Словакия. Предвижданията са гласоподавателите да санкционират ръководещата партия " Смер " една година след убийството на журналиста Ян Куцияк, провокирало всеобщи митинги, осведоми " Ройтерс ".

Убийството на Куцияк, който разследваше измами и корупция по високите етажи на властта, провокира най-големите антиправителствени митинги в страната от рухването на комунизма преди три десетилетия. Доведе и до оставката на тогавашния министър председател Роберт Фицо.

Правителството на Фицо остава на власт, само че известността на " Смер " се срина.

Социологическите изследвания демонстрират, че подкрепяният от партията претендент, еврокомисарят Марош Шефчович, изостава от политическия дилетант и юрист Зузана Чапутова, която е подкрепяна от протестното придвижване.

Ако бъде определена, 45-годишната Чапутова, проевропейски либерал, който е от дребната партия Словашка прогресивна партия, която няма парламентарно посланичество, ще бъде част от вълната от популистки политици, заливаща Европа.

Последният сондаж на AKO от 1 март демонстрира, че Зузана Чапутова ще получи 52,9%, а Марош Шефчович - 16,7%. Трети с 11,4% е съдията от Върховния съд и някогашен правосъден министър Стефан Харабин, който взе участие на изборите като самостоятелен претендент.

Има възможност на 30 март да се организира балотаж.

Парламентарните избори в страната са планувани за 2020 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР