Активирането на протеина GLAST има защитен ефект при исхемичен инсулт

...
Активирането на протеина GLAST има защитен ефект при исхемичен инсулт
Коментари Харесай

Учени откриха вещество, което може да предпази мозъка от последиците от инсулт

Активирането на протеина GLAST има предпазен резултат при исхемичен инсулт

Учени от института " Фриц Липман " са открили, че нарасналите равнища на протеина GLAST по време на инсулт оказват помощ на мозъка да се защищити от увреждане. Изследването е оповестено в научното списание Glia.

В предишна публикация учените демонстрират, че протеинът Ezrin участва в огромно количество в развиващия се мозък. При възрастните това вещество се открива в периферните процеси на астроцитите. Тези звездовидни кафези играят значима роля в поддържането на бариерата сред нервните кафези и кръвоносните съдове, снабдяването на нервните кафези с хранителни субстанции и извеждането на жизненоважни артикули.

Въпреки това са настъпили някои промени: модифицираните мишки са изучавали новата среда по-бавно от нормално, което демонстрира промени в обработката на нервните сигнали заради неналичието на Ezrin.

Освен това мишките с липса на Ezrin са страдали доста повече от исхемичен инсулт, породен от задръстване на артерия. Учените са открили, че този предпазен резултат се дължи на активирането на протеинът GLAST, който въздейства върху метаболизма на някои аминокиселини. Сега учените имат намерение да проучат опцията за потребление на GLAST за лекуване на пациенти, които са получили инсулт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР