Актът за свободата на медиите, който обсъждаме в Европейския парламент,

...
Актът за свободата на медиите, който обсъждаме в Европейския парламент,
Коментари Харесай

Елена Йончева: Днес наблюдаваме европейска „патриотична журналистика“

Актът за свободата на медиите, който обсъждаме в Европейския парламент, би трябвало да подсигурява свободата на публицистите, публицистичната самостоятелност, прозрачността на собствеността на частните медии и плурализма на публичните. Журналистите би следвало да са предпазени от заплахата да бъдат следени с шпионски програмен продукт. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева в изявление за БНР.

Тя е докладчик по текстовете на европейския правилник, препоръчан от Европейската комисия, от името на групата на социалистите и демократите. Актът ще бъде обсъждан и по време на интернационална конференция в четвъртък, 27 април с присъединяване на еврокомисаря по полезностите и прозрачността Вера Йоурова. Форумът се провежда от Елена Йончева.

Откъде стартира тематиката – когато през 2019 година бях определена за европейски народен представител, имах няколко срещи с комисар Вера Йоурова, в които по моя самодейност обсъдихме опцията за основаване на европейско медийно законодателство, което да е наложително за страните членки, описа тя в изявлението за БНР. Според договорите за Европейски Съюз право на законодателна самодейност има Европейската комисия, а Европейският парламент е съзаконодател. В момента в неговите ръце е опцията текстовете на регламента да бъдат прецизирани и допълнени. Веднъж признати, те ще са наложителни за всички страни членки, които няма да могат да ги интерпретират.

Някои сътрудници от Германия не са доста въодушевени от сходно наложително европейско законодателство, тъй като смятат, че обстановката с медиите в тяхната страна е задоволително добре уредена съгласно националните им правила, добави още Елена Йончева. Но за страни като България, в които липсва политическа воля, с цел да се подсигурява свободата на публицистите, европейската рамка е нужна, съгласно нея. България е измежду страните в Европейски Съюз с максимален риск от политическа интервенция в медиите – риск, оценен на 73% от Европейския център за медиен плурализъм.

Какво можем да създадем – преди всичко да изсветлим собствеността на частните медии, сподели още Елена Йончева. Въпреки че в България, да вземем за пример, има условие да се показват притежателите, то или не се съблюдава, или няма гаранции, че посочените хора са действителните притежатели на медии. Искаме съответни гаранции, с цел да може феновете, читателите да преценяват дали да дадат заем на доверие на информациите в тях, изясни тя. Евродепутатът изброи и някои други оферти, за които ще упорства – да има означение на спонсорираното наличие, изключително в цифровите медии, елементарен достъп на читателите до информация за донорите, ясни пълномощия на регулаторните органи и други Елена Йончева показа опасението си от така наречен сива зона в частта за отбраната на публицистите против шпионски програмен продукт. Тя няма да съществува при положение на опасност за националната сигурност. Знаете че всяка властническа власт може да облече подслушването и следенето на публицисти с изказванието, че съществува такава опасност, разяснява Елена Йончева.

Попитана за новия европейски регулаторен орган, който ще бъде основан от представителите на националните институции в страните членки, тя разясни, че задачата му не е да бъде самобитен цензор. Напротив – стига членовете му да са хора, които могат да отстояват своите позиции, задачата е да дава справедлива информация за положението на медиите в Европа, а не да постанова какво да четем, слушаме или пишем, разяснява още тя. Този нов орган ще реагира, когато не се дава задоволително независимост на публицистите, на редакторите, когато откри липса на бистрота на собствеността и др.   

Актът идва в миг, в който европейската публицистика като че ли работи във военновременна обстановка, показа Елена Йончева. В последните месеци сме очевидци на забрани, изтриване, прекъсване на медии, а целият развой е показан като битка с подправените вести. Това е обречена борба, сподели тя. Истинската борба с подправените вести е в същинската публицистика.

Елена Йончева показа опита си на боен кореспондент от мястото на събитието – от Ирак, Сирия, Афганистан, Чечня, Косово и други Никога не съм виждала такава липса на публицистика. Тя би трябвало да ни дава подтекст, да демонстрира аргументите за даден спор.

В Багдад през 2003 година бяхме останали към 50 публицисти, които предавахме за протичащото се на място. Тогава нашите американски сътрудници измислиха термина „ патриотична публицистика “. Не беше значимо какво действително се случва, какво мислят хората в Ирак, а това, което е в полза на бойците и на Съединени американски щати, описа Елена Йончева. „ Патриотичната публицистика “ е другото име на пропагандата. Днес този метод е непризнат от самите американски сътрудници. Но гражданското общество в страната беше заблудено, не потърси отговорност на политиците. Двадесет години по-късно в Европа следим европейска „ патриотична публицистика “ и единствено времето ще покаже какви ще са следствията, сподели още тя.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР