Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа

...
Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа
Коментари Харесай

Санкции за издателите, превели Под игото на съвременен български език

 Акт за определяне на административно нарушаване за разпространяване на романа " Под игото “ от Иван Вазов под заглавието " Под игото на актуален български език “ е връчен на издателство " Византия “ (търговско название Едноличен търговец " Нели Стефанова - Прима " ) в Министерството на културата.

Причината е, че след съпоставяне на двата текста - от 1980г. и от 2019г., са открити забележителен брой осъществени промени на истинския текст на Иван Вазов, в това число обяснителни бележки, без това да е в съгласие с културното министерство.

Законът планува след приключване на периода на времетраене на авторското право обещано произведение да се употребява свободно, само че при изискване, че не се нарушават права по член 15, т. 4 и 5 от ЗАПСП, които не престават безсрочно. Също по този начин планува да се позволяват промени в творбата в изключителни случаи. От министерството декларират, че при тях не е постъпвало искане за разглеждане на каквито и да е било промени по текста на " Под игото “ на Иван Вазов.

Изданието на " Византия “ се самопредставя като превод на романа на актуален български език, като за за създател на превода е посочена Нели Стефанова. В изданието се прецизира, че " по този начин преведен, романът в този си тип е обект на авторско право и нито част от него, нито целият текст може да бъдат оповестени без писменото позволение на издателя и преводача или на неговите наследници “.

Според Министерството на културата, с осъществeния огромен размер от обилни промени в текста на създателя без разрешението на административния орган, е сбъднат състава на административно нарушаване по член 97 от ЗАПСП, по отношение на член 83 от Закон за административните нарушения и наказания (Закон за административните нарушавания и наказания), допълват от Българска национална телевизия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР