Акселометрите (сензорите за движение) в смартфоните ни могат да отчитат

...
Акселометрите (сензорите за движение) в смартфоните ни могат да отчитат
Коментари Харесай

MyShake - приложението за смартфон, което засича земетресения

Акселометрите (сензорите за движение) в смарт телефоните ни могат да регистрират по кое време вървим или седим, по кое време телефонът ни е в джоба и по кое време не е, дали бягаме или караме колело и така нататък

Имайки поради какъв брой чувствителни са тези датчици, не би било необичайно да предположим, че биха могли да засичат и по-сериозни разстройства и трептения, като тези от земетресенията да вземем за пример.

Оказва се, че още през 2016 година учени от Бъркли, Калифорния, са основали приложение на име MyShake, което прави точно това - усеща по кое време стартира земетресение и мигновено известява притежателя на телефона.

Но по какъв начин би могло приложението да разграничи сред трептения в земята и трептения, идващи от придвижване в автомобил или друго транспортно средство?

Тайната е в това, че MyShake не разчита на вибрациите, усетени единствено от един смарт телефон, а от данни, идващи от доста смарт телефони в даден район.

Така когато смарт телефоните в даден регион стартират да регистрират трептения от земетресение по едно и също време, приложението " схваща ", че явлението не е налице единствено за един-двама консуматори, а става въпрос за нещо по-мащабно, и мигновено известява за заплахата.

Това, несъмнено, значи, че успеваемостта на MyShake би зависела от броя на хората, които са конфигурирали програмата на телефоните си.

Към момента те са над 320 000 и през последните три години приложението е разпознало и реагирало на над 980 трусове.

Проблемът обаче е по какъв начин да накараме няколко милиарда консуматори да конфигурират MyShake.

Именно върху този проблем работят хората зад MyShake сега, като задачата им е да убедят огромните софтуерни производители или законодателството, че MyShake би трябвало да се трансформира в наложително приложение за всеки смарт телефон - в името на общото благополучие. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР