Аксел Лунд Свиндал донесе първо злато за Норвегия в мъжкото

...
Аксел Лунд Свиндал донесе първо злато за Норвегия в мъжкото
Коментари Харесай

Свиндал напомни за себе си с историческо злато за Норвегия

Аксел Лунд Свиндал донесе първо злато за Норвегия в мъжкото втурване на Зимни олимпийски игри. 35-годишният петкратен международен първенец финишира първи на 2,965-километровото трасе в Пьонгчанг с време 1:40.25 минути.

Това е втора олимпийска купа за норвежеца след триумфа му в супергигантския слалом във Ванкувър преди осем години, с което той стана първият алпиец с златни медали в скоростните дисциплини на олимпийски игри (супергигантски слалом и спускане).

Свиндал изпревари с 0,12 секунди своя съотечественик Шетил Янсруд, който се окичи със среброто.

" Шетил беше извънредно бърз в горната част на трасето, където аз позволих неточности. Но усещах, че след втория скок до края съм много бърз. Двойна победа за Норвегия - това е ужасно за нас ", разяснява Свиндал.

Янсруд завоюва бронз в спускането преди четири години в Сочи, само че в този момент се изкачи още едно място нагоре на почетната стълбичка. Янсруд има и олимпийско злато в супергиганския слалом в Сочи 2014.

Мъжкото втурване бе единствената дисциплинираност, в която Норвегия нямаше злато на олимпийски игри. Сега норвежците записаха двойна победа за страната си, което не се е случвало за една нация от 40 години, когато Пирмин Цурбриген и Петер Мюлер завоюват за Швейцария злато и сребро в Калгари 88.

Трети в спускането остана Беат Фойц от Швейцария на 0,18 секунди след спечелилия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР