Акредитацията на висшите училища вече ще отнема по-малко време. Това

...
Акредитацията на висшите училища вече ще отнема по-малко време. Това
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Проблемът с университетите е, че всички могат да преподават всичко

Акредитацията на висшите учебни заведения към този момент ще лишава по-малко време. Това плануват промени в Закона за висшето обучение, предлагани от Министерството на образованието. Освен това рейтинговата и комплексната оценка на вузовете ще имат по-голяма тежест при финансирането им.

Перспективите пред висшето обучение бяха разисквани на полемика в Народното събрание с присъединяване на ректори и министъра на образованието.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, разяснява в " Нещо повече " потребността от законови промени.

" Съветът на ректорите счита, че е нужен нов Закон за висшето обучение. Дакото стане това, би трябвало да внесем най-нужните промени.

Истинският въпрос към висшите учебни заведения е за какво позволихме всички да могат да преподават всичко. Именно това девалвира дипломите, не броят на университетите ", сподели проф. Герджиков. 

Той счита, че " няма драма в това българските деца да учат и в чужбина. Проблемът е, че доста от тях не се връщат. За мен е значимо да създадем условия да се връщат у нас и броят на завръщащите се да настига броя на заминаващите. "

Има разминаване сред това, което пожелават студентите първоначално и това, което записват в края и по тази причина не може да се каже сега коя е най-предпочитаната компетентност тази година, изясни проф. Герджиков.  След няколко дни ще бъдат ясни резултатите на първо класиране, сподели още той.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР