Полицията в Гана арестува 49, тъй като високите разходи за живот предизвикват улични протести

...
Акра, Гана – Най-малко 49 души бяха арестувани в столицата
Коментари Харесай

Акра, Гана – Най-малко 49 души бяха арестувани в столицата на Гана, Акра, в четвъртък, докато полицията се опитваше да попречи на протестиращите опитвайки се да щурмува седалището на правителството – Jubilee House – в четвъртък заради продължаваща икономическа криза.

Полицията, според очевидци, е нападнала физически протестиращите, които са се събрали в червено-черните си дрехи, за да покажат гнева си от трудностите в западноафриканската страна. Някои журналисти също бяха задържани и по-късно освободени.

„Накараха ни да влезем в чакащ автобус и ни нападнаха физически в полицейския участък. Имах порязване на лявата си ръка“, каза Ричард Алотей, 32-годишен безработен, който също беше на протеста, каза пред Ал Джазира по телефона. „Не бяхме въоръжени. Отидохме само да регистрираме оплакванията си от това как икономиката се управлява лошо и полицията ни бие.“

Протестът беше организиран от Democracy Hub, група за защита на управлението, която осъди използването на „груба сила за осуетяване на мирен протест“, според изявление, публикувано в четвъртък. „Доказахме, че наистина не сме плахи хора“, се добавя в изявлението.

Говорителят на полицията Джулиана Обенг не коментира злоупотребата, но каза, че те са били задържани „във връзка с незаконно събрание“, цитирайки съдебен процес от полицията в последния момент за спиране на планираната демонстрация.

„Бихме искали да заявим, че полицията не изпитва удоволствие от предотвратяването на която и да е група от демонстрации... Изключението в този случай е несъгласието на полицията с организаторите относно това, че мястото е зона за сигурност“, каза Обенг в изявление.

Най-голямата опозиционна партия на Националния демократичен конгрес (NDC) в Гана определи сблъсъка между полицията и цивилните в четвъртък като „срам“.

„Ние осъждаме действията на полицията, тъй като не е имало нужда да се използва груба сила срещу мирни протестиращи, които имат искрени притеснения относно лошото управление и корупцията в тази страна“, каза нейният генерален секретар Фиифи Кутей пред Al Jazeera.

На X, известен преди като Twitter, много ганайци критикуваха правителството за използването на сила за потушаване на граждански протести.

„Тези хора взимат заеми от наше име“, публикува популярният певец Блек Шериф на пиджин английски във връзка с нарастващата дългова ситуация. „И ако хората, чиито борби документирате да отидете да поискате пари, искат отговорност, вие изпращате Коти [местна дума за полиция] да ги накарате да ги бият? Господ знае, че тази битка е наша.“


Нестабилна икономика и вълна от протести

Протестът беше последният от поредица демонстрации срещу правителството, ръководено от Нана Акуфо-Адо, докато икономиката преминава през най-тежката си криза от едно поколение. Профсъюзите и търговците протестираха миналата година срещу повишаването на цените на сметки за комунални услуги, наеми и транспорт.

Гана, някога рекламирана като символ на доброто управление в Африка, се бори с висока безработица; в страна, където средната възраст е 20,2 години, 12 процента от нейните младежи са безработни, а други 65 процента са непълно заети според Международната организация на труда. Разходите за живот също се повишиха до голяма степен поради колебанията на затъналата в дългове икономика през седемте години управление на Акуфо-Адо.

Публичният дълг нарасна до $49,7 милиарда в края на април, сочат данните на централната банка.

Основният износител на какао не е платил задълженията си, за да запази бързо изчерпващите се валутни резерви на своята централна банка. Освен това в момента тя получава помощ от МВФ в размер на 3 милиарда долара през следващите три години, което я прави африканската страна, която е най-задлъжняла на институцията, според данни от тримесечните финанси на МВФ за юли 2023 г.

Активисти и борци за борба с корупцията обвиняват правителството в лошото управление на публичните финанси и казват, че е могло да бъде използвано за създаване на работни места и създаване на благоприятна среда за разширяване на частния сектор.

Настоящата вълна от младежки протести се съсредоточи основно върху предполагаемата широко разпространена корупция и липсата на отчетност от страна на държавни служители. В момента специалният прокурор на страната разследва бившия санитарен министър Сесилия Дапаа по подозрение за присвояване; тя подаде оставка през юли, след като се твърди, че нейните домакини са откраднали 1,3 милиона долара от дома й.

Бернард Морна, базиран в Акра политически активист, каза, че това е довело до нарастващо недоволство, което може да избухне „много скоро“.

„Бъдещето е мрачно“, каза Морна, водещ член на групата за натиск Arise Ghana, пред Ал Джазира. „Младежта на тази страна ще се издигне един ден и ще поиска това, което им се полага. Нашите политически лидери ги провалиха. Къде са работните места?“

Брайт Саймънс, анализатор от базирания в Акра мозъчен тръст IMANI, е съгласен.

„Новите протести, ръководени от младежи, са признаци на прохождащ опит да се запълни този вакуум, оставен от установеното движение на гражданското общество, включително по-активистките крила на религиозната общност, като някога гласовитата католическа църква“, каза той пред Al Jazeera.< /p>

Правителството също беше обвинено в модел на потискане на несъгласието.

„Те се опитват да използват бюрократични процеси, за да забавят всеки протест колкото е възможно повече, за да го лишат от спонтанност“, каза Симонс. „Всеки опит да се противопостави на опитите на полицията да контролира всеки аспект на протеста обикновено води до тактика на високомерно потискане.“

Правителството обаче защити рекорда си, заявявайки, че прави всичко възможно, за да подобри живота на ганайците.

„Не е вярно, че икономиката се управлява лошо при президента Акуфо-Адо. Много неща се случиха, откакто COVID ни удари заедно с войната в Украйна. Сега виждаме признаци на икономическо възстановяване и ще се подобри, тъй като правителството пуска програми за създаване на работни места“, каза Ричард Ахиагба, говорител на управляващата АЕЦ пред Al Jazeera.

В петък група знаменитости и комици от Гана се присъединиха към множество протестиращи, за да се съберат на мястото, където се състоя сблъсъкът в четвъртък, за да съберат обществена подкрепа за друга демонстрация.

„Гана е трудна“, каза ганайската актриса и светска личност Ефиа Одо, която беше една от тях, пред Ал Джазира. „Това е нашата страна. Трябва да го защитим. Ако се подобри, всичко е добре за бъдещото ни поколение. Не ме интересува какво се случва с нас днес. Ако ни арестуват, ще бъдем освободени и ще се върнем отново. Това, което се случи вчера, беше срамно.”


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР