Ако Змийският остров не беше освободен, руснаците щяха да унищожат

...
Ако Змийският остров не беше освободен, руснаците щяха да унищожат
Коментари Харесай

Змийският остров спасил Украйна от унищожение

Ако Змийският остров не беше освободен, руснаците щяха да унищожат Украйна стопански.

Това съобщи началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирило Буданов.

„ Без възобновяване на контрола над острова всяко мореплаване от пристанищата на Украйна би било невероятно “, акцентира Буданов.

Змийския остров се намира на 200 километра от Крим и на към 500 километра от Донбас.

Колкото и нищожен да наподобява, през цялото време на войната островът има значимо стратегическо значение и за двете страни. От една страна в Черно море няма доста острови. От друга - Змийският остров, който е на към 200 километра южно от Одеса,

предлага опция за надзор на цялото корабоплаване към най-големия украински пристанищен град.



Завземайки острова, Русия би била в положение да блокира целия експорт на артикули от пристанището на Одеса. Включително на милионите тонове жито, които се транспортират доста по-трудно по суша.

Черноморските страни от дълго време са наясно със стратегическото значение на острова,

който е трансфорат във военна база още по руско време. Змийският остров разполага с хеликоптерна площадка, както и с кейове, на които могат да дебаркират и огромни военни кораби. Смята се също така, че там има хранилища за боеприпаси и гориво, радарни съоръжения и ракетни установки, някои от които са там още от времената на Съюз на съветските социалистически републики. Тази данни обаче няма по какъв начин да бъдат тествани от самостоятелни източници, защото

в продължение на десетилетия островът е затворена военна зона и не бе наличен и преди експлоадирането на войната в Украйна.

До 1948 година островът принадлежи на Румъния. Едва по-късно влиза в състава на Съветския съюз. Оттогава насам за него спорят първо Румъния и Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно Румъния и Украйна. Както в доста други сходни случаи, в споровете става дума и за естествени благосъстояния.

През 2007 година Украйна взема решение да построи на необитаемия до тогава остров селището Биле, с цел да подчертае териториалните си искания. А фактът, че островът стана една от първите цели на съветските офанзиви след началото на войната, е спомагателен мотив за стратегическото му значение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР