Ако „зелените“ успеят, България ще връща 2 милиарда лева, които

...
Ако „зелените“ успеят, България ще връща 2 милиарда лева, които
Коментари Харесай

„Зелените“ с пореден саботаж срещу магистрала „Струма“

Ако „ зелените “ съумеят, България ще връща 2 милиарда лв., които до момента са дадени от Европейска комисия за всички построени сектори от Автомагистрала „ Струма “. Отделно ще би трябвало да се платят над 700 милиона лв. от джоба на българските данъкоплатци за лот 3.2.

В комбина с тях е брюкселският служител Силвия Бърова Поредна провокация против построяването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле кроят организациите от обединението „ За да остане природа в България “, написа „ Труд “.

Намеренията на „ еколозите “ издаде единственият работещв Института за зелена политика – Петко Ковачев. Във вторник, 17 септември, Ковачев написа във фейсбук, че „ еколозите “ получили „ добра новина от Брюксел “.

Разяснява, че това е писмо, от което било ясно, че Еврокомисията няма да разреши Автомагистрала „ Струма “ да мине през Кресненския пролом, само че съответното наличие на текста към момента не е оповестено.

Разследване откри, че евентуално става дума за приключване на вътрешна преписка сред дирекциите на Европейска комисия по отношение на подадената от България апликационна форма за еврофинансиране на сектора през дефилето. Източниците на вестника са безапелационни, че формалните позиции за европейско финансиране се изпращат до българското държавно управление, а не до неправителствени организации.

Така че информацията, която имат „ еколозите “, не е публична, нито дефинитивна.

Проверката сподели, че евентуално приключването е пристигнало от Главна дирекция „ Околна среда “ на Европейска комисия. Именно от няколко години там работи Силвия Бърова.

Преди да бъде назначена на тази работа Бърова е шеф на частната неправителствена организация (НПО) Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), което е в „ За да остане природа в България “.

От там са връзките й с хора като Петко Ковачев,Тома Белев, Андрей Ковачев, Борислав Сандов, Петко Цветков и с швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF).

Не е загадка, че точно благодарение на Силвия Бърова и нейния брачен партньор Борис Бъров, работеще в програмата LIFE на Европейска комисия, „ еколозите “ постоянно имат достъп до информация от Брюксел, която не е предопределена за обществено прилагане и с нея не разполагат даже българските управляващи.

За съответния случай от българските институции обявиха, че фактически се чака отговор на апликационната форма за европейското финансиране на лот 3.2 през Кресненския пролом, само че към момента няма нищо публично.

Отделно Бърова спомага на организациите от „ За да остане природа в България “ да получават планове в областта на биоразнообразието на стойност над 20 милиони евро.

Така „ зелените “ се устоят с европейски пари, които употребяват за прокарването на политически и лобистки ползи. Именно лобизъм стои и зад саботажа на Автомагистрала „ Струма “.

Саботажът

Още на 19 август бе писано, че „ еколозите “ приготвят бойкот против Автомагистрала „ Струма “, който е най-мащабният до момента от очернящата акция против аутобана.

Ако „ зелените “ съумеят, България ще връща 2 милиарда лв., които до момента са дадени от Европейска комисия за всички построени сектори от Автомагистрала „ Струма “.

Отделно ще би трябвало да се дадат над 700 милиона лв. от джоба на българските данъкоплатци за лот 3.2.

В проекта са включени вкупом всички похвати, употребявани от „ природозащитниците “ през годините – лъжливи сигнали до европейските институции, заблуждаване на непознати медии, операции на публичното мнение, конфигуриране на локалните хора против аутобана.

Припомняме, че акцията на „ зелените “ против Автомагистрала „ Струма “ и съответно лот 3.2 Крупник-Кресна се ускорява през 2017 година, когато институциите у нас утвърждават по този начин наречения „ източен вид “.

Според плана автомагистралата в посока Гърция ще минава през Кресненското дефиле, като съществуващият сектор от интернационалния път Е-79 ще бъде ремонтиран и уголемен.

Към София ще се пътува от изток през Кресненското плато. По този метод трафикът през пролома ще падне с най-малко с 50%, като се чака и злополуките да намалеят фрапантно.

В момента маршрутът през Кресненското дефиле е измежду най-смъртоносните в България. За интервала 2012 – 2016 година в 15 километровото трасе през пролома са станали 270 тежки произшествия с 25 починали и 119 ранени.

Ако аутобанът беше подготвен още преди повече от десетилетие, както бе по проект, статистиката надали щеше да е толкоз стряскаща. Но дълги години „ природозащитниците “ манипулират, че пътната артерия ще унищожи природата в Кресненското дефиле.

В България те съумяват да блокират довършването на „ Струма “ до 2018 година

Тогава съдът дефинитивно отхвърля жалбите им като несъстоятелни.

Заради това те се концентрират в черен пиар против плана зад граница, главно в Брюксел и задгранични медии. Всяка година „ зелените “ пробват да отворят досие за Автомагистрала „ Струма “ пред Постоянния комитет на Бернската спогодба.

Това е звеното, което се грижи за спазването на екологичното еврозаконодателство и неговите решения имат огромна тежест пред Европейска комисия. Но до момента „ природозащитниците “ не съумяват с доносите си пред Комитета и той отхвърля да вземе решение против България по проблема с Лот 3.2.

Лобизъм

Източният вид е определен, откакто отпада концепцията за 16-километров тунел. Именно за мегасъоръжението лобират „ еколозите “, само че концепцията е отхвърлена от експертите.

Доводите на специалистите са, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е било най-силното земетресение в историята на България – 7.8 по скалата на Рихтер през 1904 година 19.09.2019 година

Друг доста сериозен мотив против тунела е, че скалите в региона са с нараснала естествена радиоактивност.

Над 5 милиона кубически метра ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която би трябвало да бъде депонирана наоколо до строителните действия – т.е. в хабитатите на предпазените типове, които „ зелените “ сякаш бранят.

Огромен проблем е и високата цена на оборудването – над 1 милиард евро, като поддръжката му ще коства към 50 милиона евро годишно.

А времето за създаване е сред 6 и 8 години. Всичките тези и още доводи дават съображение на българската страна да избере по-бързия, на ниска цена, екологичен и не застрашаващчовешкото здраве „ източен вид “.

За него е осъществена екологична оценка, която е обжалвана от „ зелените “.

Тази година съдът дефинитивно отхвърля жалбите им, а процедурите, предшестващи построяването са в ход, като трасето би трябвало да е готово най-късно през 2024 година. Решението е предшествано от публични разисквания в общините Симитли и Кресна.

По време на разискванията локалните хора поддържат концепцията Лот 3.2 да минава през пролома, защото автомагистралата ще съживи бизнеса и вложенията в района.

Против са само „ еколозите “, които пробват да провеждат срещи с кресненчани, с цел да ги манипулират. Но ползата към сбирките е нулев. Налице е още един факт – „ природозащитниците “ повече от 10 години лобират за швейцарският консорциум „ Амберг “, който да се включи в построяването на тунела.

Това надали е инцидентно, откакто водещата им организация WWF е записана като офшорка на територията на Конфедерацията.

Шантаж

Въпреки решението на българския съд от 2017 година, че причините на „ зелените “ против лот 3.2 са неоснователни, те не престават очернящата си акция в Брюксел, заблуждавайки Европейската комисия с подправени сигнали.

Тази седмица „ Труд “ ще уведоми новоизбраният ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен за всички операции на „ еколозите “. Ще има и искане за определяне на виновника за приключването на вътрешна преписка на Комисията към „ природозащитниците “.

Защото тази предварителна информация „ зелените “ употребяват за шантаж на формалните институции у нас и за операция на обществото за пробутване своите партийни и лобистки ползи.

А екорекетът към този момент става непоносим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР