Ако застанете на улица Елисавета Багряна 14 в кв. Гео

...
Ако застанете на улица Елисавета Багряна 14 в кв. Гео
Коментари Харесай

Изкуство отвъд живия контакт

Ако застанете на улица " Елисавета Багряна " 14 в кв. " Гео Милев ", може да извадите телефона или таблета си, да намерите wi-fi мрежа на име gallery.gallery или да сканирате QR кода на вратата на адреса. Така попадате в рутер изложба " Галерия " (Gallery Gallery).

Основатели на галерията, която отвори виртуалните си порти в края на предходната година, са художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман. Баева разказва концепцията като непринудено решение, въодушевено от присъединяване им на международния фестивал за цифрови изкуства the wrong biennale. Досега изложба " Галерия " е представяла изложения от Баева, Зара Александрова и Зоран Георгиев, а сега наред е " Вашите 84 най‑добри метода да станете по‑зелени вкъщи " на Красимир Терзиев, който през 90-те години е един от първите модерни художници в България, които се интересуват от цифрово изкуство.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Творбите са качени и на уеб страницата на галерията с изключение на " на място " - жест към по-широкото наличие на изкуството макар рестриктивните мерки към пандемията. " Oсъзнахме, че това, което вършим, е доста по-актуално в този момент, в сравнение с преди, тъй като действително плановете ни са напълно цифрови и не сме обвързани с физически контакт, споделя Баева. Не че имаме срещу да се срещнем с някой клиент и да изпием по едно кафе, само че не е наложително. "

Илюстрация
Работа на Зара Александрова и Зоран Георгиев

Увеличаване

Работа на Зара Александрова и Зоран Георгиев

Смаляване

Gallery Gallery слага и въпроса за мястото на днешните цифрови изкуства и така наречен нет арт - течение в изкуството, което се заражда в средата на 90-те години, като за Баева това е стар термин и към този момент може да се приказва за постинтернет арт. През годините тези феномени са обсъждани и като опция на постоянно елитарния свят на актуалното изкуство. В края на десетилетието цифровите изкуства стартират да стават част от актуалното изкуство и в България. През 1998 година Красимир Терзиев, Петко Дурмана, Венцислав Занков образуват Център за медийни изкуства " Интерспейс " (InterSpace), който става съществена движеща мощ за артистични опити в тази посока през идващите 10 години. Оттогава липсва сплотяващо звено. Баева вижда настоящето наличие на цифровите изкуства в общи изложения, измежду други жанрове, което не оказва помощ за построяването на поредна просвета в представянето на най-новото от света на актуалното изкуство.

За нея и Беекман Gallery Gallery е опит да се запълни празнината от място, отдадено напълно на уеб основани произведения. " Повечето виртуални изложения сега са просто фотоси на нещо, което би трябвало да бъде претърпяно онлайн - нашата цел е напълно друга. "

Форматът задава рамка - изложбите би трябвало да са са подобаващи за разглеждане през телефон, таблет, преносим компютър. " Не е нужно работата, която представяме, да е цифрова като изразни средства, само че би трябвало да има опцията да се впише, да бъде интерактивна ", прецизира Баева.

" Елисавета Багряна " 14 ще става все по-чест адрес на артистичните опити в полето на цифровото. Програмата за идващите месеци е подготвена, а в това време притежателите оповестиха отворена покана за художници, които биха желали да осъществят изложения посредством платформата.

Илюстрация
От новата галерия на Красимир Терзиев

Увеличаване

От новата галерия на Красимир Терзиев

Смаляване

Поканени сте да " влезете " в актуалната галерия на Красимир Терзиев до 10 юли. След това Gallery Gallery ще показа Марина Генова. Повече на www.gallerygallery.space
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР