Ако засегнатите от кризата с коронавируса малки общински болници получат

...
Ако засегнатите от кризата с коронавируса малки общински болници получат
Коментари Харесай

Общинските болници предупредиха, че обещаните пари няма да им стигнат дори за заплати

Ако засегнатите от рецесията с ковид дребни общински лечебни заведения получат 85% от предстоящите междинни приходи, както бе оповестено през вчерашния ден, средствата няма да им стигнат даже за хонорари за личния състав. Това съобщи ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев пред БНР.

Вчера Българският лекарски съюз и здравната каса се договориха лечебните заведения, лекарските кабинети и лабораториите да получат 85% от предстоящите в неепидемична конюнктура средномесечни приходи. Целта е да се понижат отрицателните резултати от изключителното състояние, в което са неразрешени планови интервенции, съвещания и избрани прегледи. Предстои сключването на анекс за това към Националния рамков контракт.

Неделчо Тотев разяснява, че в дребните лечебни заведения сред 87% и 90% от бюджета им отива за фонд " Работна заплата ". " Ако ние получим 85% от така наречен предели, които са ни избрани, мъчно бихме могли в огромната част от лечебните заведения да изплатим работните заплати ", сподели той. На фона на понижените приходи поради изключителното състояние дребните лечебни заведения имат потребност от пари, с цел да се приготвят за лекуването на пациенти с ковид.

" Имаме апарати, имаме кревати, само че липсва личен състав ", посочи Тотев. По предписание на Националния действен щаб лечебните заведения следва да дефинират кревати, които евентуално да са за банкет на пациенти с COVID-19. Вчера Националното съдружие на общините в Република България заяви, че в общинските лечебни заведения в цялата страна са обезпечени общо 2908 кревати за инфектирани с ковид, а за интензивно лекуване са обособени общо 233 кревати.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР