Ако законопроекта за спящите акции“ бъде приет, ще бъде конфискувана

...
Ако законопроекта за спящите акции“ бъде приет, ще бъде конфискувана
Коментари Харесай

Васил Велев: Два милиона българи могат да загубят спящите си акции

" Ако законопроекта за „ спящите акции “ бъде признат, ще бъде иззета собствеността на два милиона български жители. Нашата позиция е за отдръпване на този законопроект “. За това сигнализира Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
„ Синдикатите имаха и още по-остра позиция. Те заговориха за митинги, за овакантяване на тристранката. Поискали сме всички дружно среща с премиера “, сподели още Велев. По думите му законодателят твърди, че посредством плана се цели оживление на пазара, както и отбрана на миноритарните акционери.
" В момента акциите, които българските жители имат добити като безвъзмездни такива при приватизация на предприятия, се съхраняват в Централния депозитар по техни персонални сметки. Вместо да се направи елементарно информирането кой какви акции има, се споделя, че имат една година, с цел да ги реалокират от там към подсметка в капиталов медиатор, където ще дължат такси и ще носят риска на капиталовия медиатор. Ако не го създадат, те ще бъдат конфискувани във фонд без тяхната воля ", изясни Васил Велев. Той добави, че няма европейска норма, която да кара жителите да вършат това и в нито една страна сходно нещо не се прави.
" Това е посягане върху частната благосъстоятелност, опонира на Конституцията, утежнява бизнес климата и ощетява хората ", добави Велев. По думите му има десетки хиляди жители, които имат пакети акции от порядъка на 1 000 – 2 000 лева Други пакети от акции са от порядъка на десетки хиляди левове. " Искаме хората да имат елементарен достъп да получат информация. Административно да се облекчат процедурите и да поевтинеят - и за заместничество, и за ръководство на тези акции, както и хората непринудено да изберат какво да вършат с акциите си ", съобщи Васил Велев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР