Ако законът за концесиите беше в сила, случаи като мина

...
Ако законът за концесиите беше в сила, случаи като мина
Коментари Харесай

Данаил Кирилов от ГЕРБ: Случаят мина „Оброчище” нямаше да го има, ако новият закон за концесиите беше в сила

Ако законът за концесиите беше в действие, случаи като мина „ Оброчище ” нямаше да ги има. Нямаше да има такива проблеми по ред аргументи. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия Данаил Кирилов, ръководител на комисията по правни въпроси, от ГЕРБ, говорейки по отношение на новия закон за концесиите, който се преглежда в Народното събрание. Той посочи, че въз основа на новия закон би имало съревнование при избора на концесионер, което нямаше да докара до подобен резултат. „ Там концесионерът не е бил избиран посредством спортен способ. Параметрите нямаше да са такива. Договорът нямаше да е подобен – щеше а има система от клаузи, която да подсигурява ползите на всичките страни, договорът можеше да се приключи във всеки един миг. Държавата във всеки един миг ще можеше да се намеси. Действителният притежател щеше да е явен, а не като притежател да се сменят редица офшорки. Щеше да се потвърждава точния добив”, изясни депутатът от ГЕРБ.

Кирилов сподели още, че с влизането си в действие новия закон ще осветли един правно-технически монтаж, който в реалност осъществя опит да се направи концесията безконечна. „ С приемането на закона ще излязат доста такива случаи на безконечни концесионери, придобили цялата инфраструктура на находищата. Това няма да може да се случва въз основа на новия закон”, добави той.

По думите му, по този начин са се давали концесиите до 2006 година. За страдание новите правила ще важат за новите контракти. В заварените случаи ще се ползва прецизно закона, който е работил при отдаването на концесията. „ Моето разбиране е, че огромната офанзива против новия закон за концесиите идва тъкмо от притежателите на огромните концесии, тъй като те няма да могат да удължават съществуващите контракти. Със закона ще има един по-висок стандарт при концесионните договори”, направи извод депутатът от ГЕРБ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР