Ако задържим тенденцията от минус 18% на заболеваемостта, това ще

...
Ако задържим тенденцията от минус 18% на заболеваемостта, това ще
Коментари Харесай

Доц. Кунчев посочи кога е възможно да се облекчат covid-мерките

Ако задържим наклонността от минус 18% на заболеваемостта, това ще ни даде опция да облекчим ограниченията и то до края на януари. Това съобщи в ефира на основният държавен здравен инспектор и член на Националния действен щаб доцент Ангел Кунчев. 

" Трудно бих нарекъл локдаун нашето състояние. Страшно доста ми се желае да стане оптимално бързо разхлабването на ограниченията. Ще стане тогава, когато това е допустимо. Поради неналичието на опция за прогнозиране, не можем да опишем какво тъкмо бихме правили като ограничения след месец или два. Това, което постигнахме с тези ниски числа на към 1000 нови случаи и под 100 умряли ни дава огромна вяра. На фона на тези 2% растеж в Европейски Съюз, ние сме на минус 18%. Ако задържим наклонността, това ще ни даде опция в действителност да облекчим ограниченията и то до края на януари. Ако обаче се пречупи трендът и се получи това, което се получава в някои страни като Англия, няма да е такова действието ", уточни доцент Ангел Кунчев. 

Той разяснява и проекта за имунизация:  " В момента, в който приключим имунизацията на сътрудниците на първа линия, ще се имунизираме и ние и ще стартираме с домовете за възрастни и учителите. Моят ред за имунизиране ще пристигна допускам в идващите 1-2 седмици ". 

По думите му, имунизираните хора наложително би трябвало да продължат да се пазят, тъй като към момента няма доказателства, че след приемането на първата доза не можем да се разболеем. 

" Много евентуално е към средата на годината да има задоволително данни и проучвания, с цел да знаем какъв брой ще е нескончаем имунитетът след имунизиране. И за мен това е най-важният въпрос. Проблемите с организацията на имунизацията ще продължат през цялата година, само че това към този момент сме го измислили и процесът върви. Проблемът е с продължителността на имунитета. Всеки жител, който е ваксиниран, желае да знае какъв брой време ще е защитен и дали ще се постанова всеки сезон да си прави ваксина. Сигурен съм, че няма да е толкоз кратковременен за няколко месеца, само че това са спекулации. Нека да забележим данните. Ще изследваме хората в границите на 2 години за клетъчния и за антителния имунитет, с цел да сме сигурни ", уточни доцент Кунчев. 

Главният държавен здравен контрольор разяснява и избора на AstraZeneca за всеобщата имунизация у нас, като разясни, че цената е била на последно място при избора на препарата. " Основно се водехме от това, че тя е направена по по-класическа и по-позната технология. Прилича на съветската ваксина, аденовирус придвижва антигена и реагира организмът ", изясни той.

По отношение на идните избори, доцент Кунчев съобщи, че ще се вземат всички нужни ограничения, с цел да бъде понижен рискът до най-малко при провеждането на избори, само че беше категоричен, че не може да се предвижда ходът на пандемията. 

" Посоката е да създадем протокол, с главните правила, по които би трябвало да се върви. По отношение на въпроса за гласоподаване на хората, сложени в изолираност и в карантина, е по-сложно и е работа на политиците и юристите. Трябва да се реши по какъв начин да създадем по този начин, че това да стане без промени в Изборния кодекс, тъй като няма доста време за това, само че в случай че е невероятно, такива би трябвало да бъдат направени. Има няколко разновидности. Проучихме опита на другите страни. Възможно е, в случай че има удължение на изборния ден, да се отделят един или два часа, в които хората под карантина могат да упражнят правото си на глас при взимане на всички ограничения ", изясни Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР