Ако за Република Северна Македония (РСМ) бъде въведена извънредна енергийна

...
Ако за Република Северна Македония (РСМ) бъде въведена извънредна енергийна
Коментари Харесай

РСМ ще иска обезщетение, я засегне транзитната ни такса за руския газ

Ако за Република Северна Македония (РСМ) бъде въведена изключителна енергийна такса за транспорт и пренос на съветски природен газ през българска територия, страната ще изиска обезщетение от България и спомагателна поддръжка от Европейския съюз (ЕС), сподели министърът на стопанската система на РСМ Крешник Бектеши, представен от македонското електронно издание " Локално ".

Медията отбелязва, че от 13 октомври от страна на България е въведена директна такса за съветския природен газ в размер на 20 лв. за мегаватчас, с цел да стане по-малко преференциално за " Газпром " да прави доставките си през българска територия. Изданието добавя, че газопроводът през България за Сърбия е единственият метод за доставяне на Република Северна Македония с газ.

" Ако вкарат такса за природния газ, приближаващ от " Газпром ", което е законно от тяхна страна, тогава би трябвало да се освободят от нея количествата, които " Газпром " дава на Северна Македония. Това е нашето искане. Не желаем да се намесваме във фискалната политика на България, само че в частта за либерализация на пазара имаме цялостното право да желаеме Европейски Съюз да изисква това от своите страни членки. Вече сме алармирали Европейската енергийна общественост и Европейската комисия ", съобщи Бектеши в отговор на журналистически въпрос.

Той уточни, че има поръчка от страна на България за създаване на нов газопровод сред двете страни, а до края на годината ще стартира строителството и на газова връзка на РСМ с Гърция с поддръжка от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и стратегическите сътрудници на Република Северна Македония.

" Няма да допуснем изнудване - нито от България, нито от който и да било. Ще продължим да диверсифицираме източниците си на газ. Вече започнахме и няма компромис с това... По отношение на освобождението на потенциалите, това е обвързване на Европейския съюз, тъй като приказваме за правилата на цялостна либерализация на пазарите ", разяснява Крешник Бектеши. Той посочи че Северна Македония упорства за освобождение на потенциалите, с цел да може страната да се доставя с газ от други източници, " в това число от Азербайджан, а за какво не и през терминалите от Гърция ".

Бектеши съобщи също, че количествата газ, отпуснати през миналата година, не са задоволителни за потребностите на Северна Македония и това сигурно ще се отрази върху цената на природния газ, изключително за потребностите на стопанската система в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР