Ако за някои химията е толкова труден и неразбираем предмет,

...
Ако за някои химията е толкова труден и неразбираем предмет,
Коментари Харесай

Химия на китайски - трудно ли е?

Ако за някои химията е толкоз сложен и неясен предмет, че го съпоставят с китайски език , то за тези възпитаници комбинацията от химични съединения и писмени знаци е част от образователната стратегия.

В столичното 18-то приблизително учебно заведение " Уилям Гладстон " приложните науки се учат и на източните езици китайски, японски, корейски и арабски . В учебното заведение се преподават и западноевропейски езици като британски, немски, френски, испански и съветски. Въведени са и новаторски подходи, посредством които двама учители си партнират по време тутакси, като единият преподава материала на български, а другият на непознат език.

Мария Микова преподава от март тази година по на практика китайски. Заедно с учителя по химия или биология приготвят обособени тематики и уроци.

" Колкото повече научават, толкоз по-интересно им става, толкоз повече навлизат в дълбочината на езика ", изясни тя. Най-трудно е да се свикне с изписването на йероглифите, само че техниките са като при всеки различен език, добави преподавателят.

В нейния клас учи и Станислав Макреев, който тази година завоюва първо място на европейско съревнование по китайски измежду над 190 възпитаници и второ място в света на надпреварата " Китайски езиков мост ".

18-то учебно заведение " Уилям Гладстон " е с максимален брой възпитаници в страната - 2413 . В институцията работят 157 учители, в допълнение 33 души е непедагогическият личен състав. Те са хората, които поддържат учителите, когато имат потребност от тях. " Всичко е една общественост от експерти, които работят в една посока - в интерес на напредъка на тези прелестни деца ", съобщи шефът на учебното заведение Вили Стойчева.

Училището е новаторско доста от дълго време, описа тя. Законът дава към този момент опция този статут да бъде официализиран.

От няколко години учебното заведение работи и по тактика за развиване и за ръководство на репутацията на просветителната институция.

" Правиш нещо и то не е задоволително. В идващия миг би трябвало да си подготвен да направиш идната стъпка, да подкрепиш още една стъпка, с цел да могат да напредват децата ", изясни Стойчева.

Важен е и тласъкът на учителите и поддръжката, която те срещат от управлението. Участие в планове по Еразъм+ и заседания на професионалните образователни общности са част от методите за повишение на мотивацията им.

" Смятам, че когато работата протича с готовност, въодушевление и по наличен метод, хората не мога да бъдат спрени от компликации. Затова не е толкоз мъчно с готовност и методология един език да бъде теоретичен, изясни Захари Вучев, учител е по японски и история на френски от 2009 година.

Най-лесните и налични способи за учене по едно и също време на източен и западноевропейски език в границите на един образователен час , съгласно него, са посредством съпоставяне на културите и работа в екип. По този метод децата се забавляват, а това е методът и да се запомнят и схванат повече неща, счита Вучев.

Часовете в образователната стратегия от време на време се оказват незадоволителни за езиковата подготовка на учениците. Това постанова въвеждането на новаторски подходи. Интердисциплинарният и интерактивният метод допускат работа най-малко на двама учители.

" Точно тъй като часовете не стигат, се опитваме да смесим другите предмети, с цел да има повече време , което да усили практиката за учениците и надлежно да научат материала по-добре и по занимателен метод. Необходимо е уроците да се структурират добре и да се комбинират сред учителите.

Учебниците по японски са особено издадени в Япония за чужденци, само че с тях работата завършва в 9 и 10 клас. След това преподавателите употребяват материали от разнородни източници, които да развият лексиката и уменията на учениците в другите сфери.

Има не малко възпитаници, които не престават да учат японистика в България или отпътуват да учат в Япония. " За мое голямо благополучие съумяваме да запазим интереса най-малко в част от тях ", сподели Вучев.

Ролята на актуалния преподавател е леко раздвоена, разяснява още преподавателят - от една страна да преподаде материала, а въпреки това да научи и да покаже на учениците, че знанията си остават за тях. " Освен да учим, би трябвало да сме хора, толерантни и да работим дружно с другите, а не просто да споделяме " по този начин би трябвало ". Ако учениците стигнат сами до истината, е по-полезно за тях , съгласно Вучев.

От осем или девет години задълбочено се ползва и методът на проектнобазираното образование. Проведени са образования на учители, заместник-директори, а по-късно на целия учебен екип. Работата е почнала с последователно въвеждане на образованието.

Този модел е най-модерният метод на преподаване сега в цяла Европа и Азия , разяснява шефът. На процедура тя вижда по какъв начин действа моделът в Южна Корея. Най-важното нещо е той да бъде приспособен към самото учебно заведение, изясни Стойчева.

Столичната гимназия е отличена с скъпа премия на министъра на външните работи на Япония за задълбочено проучване на японски език и японска просвета. " Това е високо самопризнание, висока премия на непозната страна ", изрази признателност шефът и добави, че имат мощна поддръжка от страна на японското държавно управление и японското посолство у нас изключително в региона на културата.
Учениците обичайно печелят награди, с които отпътуват за страната на изгряващото слънце , с цел да учат езика и културата.

Директорът уточни, че сега главният проблем е положителната дисциплинираност на децата. Въпреки това учебният звънец в 18 СОУ от 15 години е смълчан и няма закъснели за образователните часове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР