Ако за изминалия отоплителен сезон сте платили 1000 лева за

...
Ако за изминалия отоплителен сезон сте платили 1000 лева за
Коментари Харесай

Сметката за парно: ако е била 1000, ще е 850 лв.

Ако за миналия отоплителен сезон сте платили 1000 лв. за парно, за идната зима сметката ви ще падне на 850 лв., което е с 15% по-малко. Това пресметна Валентин Николов, началник на енергийната комисия в Народното събрание, пред Нова тв. Той изясни новата методика, по която пресмята Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/.

Цената на газа все още е 22 лв., само че не знаете какъв брой ще е през целия отоплителен сезон. Трябва да се види цената на фючърсите на европейските тържища. КЕВР би трябвало да ги гледа, тъй като другояче ще банкрутират топлофикациите. Така вместо 22 лв., за идната година от 1 йли 2020 до същия интервал на 2021 година са заложили към 33 лв., изясни Николов.

Той уточни, че до предходната година поради контракта с „ Газпром “ цената на газа се сменяше на всеки три месеца и бе по-лесно да се пресметна какъв брой ще ни коства парното за минал интервал.

Но цената с доставчика към този момент е предоговорена и е по-ниска с над 40% от 5 август 2019 година „ Тогава казахме, че цената ще се дефинира всеки месец. Това обаче е доста мъчно за КЕВР. Затова интервалът се реши да бъде 12 месеца.

Шефът на КЕВР Иван Иванов реши да направи сметка на парното за май, и когато пресметна цената за година, се получи скок с 22%. На хората обаче не бе обяснено добре какъв брой ще заплащат през зимата “, сподели още Николов. И добави, че в случай че не се е налагал този 22-прозцентен скок, сметката за идната зима е щяла да бъде към 760 лв..

Николов изясни и процедурата за връщане на пари от поевтиняването на газа през предходната година.

„ Хората би трябвало да бъдат известени от доставчиците на топлинната услуга с какъв брой са надвзети сметките им. И всеки би трябвало да знае какъв брой ще му върнат. Това би трябвало да стане по същия метод, както се получава фактурата за отговорностите “, изясни шефът на енергийната комисия.

В момента всички клиенти на „ Булгаргаз “ са получили съглашение какъв брой пари ще им бъдат върнати. За Топлофикация София сумата е към 45 милиона лв..

После КЕВР ще излезе с пресмятане какъв брой е цената за целия интервал и тогава потребителите ще бъдат известени, посочи Николов.

Кога ще има последващо повишаване? КЕВР са планували цената на газа за година, в случай че има неточност, ще я поправя през идващия сезон, уточни депутатът.

Той сподели, че за мястото на Иван Иванов като ръководител на КЕВР, чийто мандат е изминал, ще се търси специалист. Николов е удовлетворен от работата на енергийния регулатор, тъй като съгласно него той се е справил. С изключение на това, че не са могли да обяснят за какво желаят 22% нарастване, което сътвори напрежение измежду хората, а министър председателят Бойко Борисов заприказва за промяна на членовете на Комисията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР