Ако вземем решенията в парламента, Северна Македония ще бъде първата

...
Ако вземем решенията в парламента, Северна Македония ще бъде първата
Коментари Харесай

Ковачевски: РСМ има шанса да стане първата страна от Западните Балкани, станала член на ЕС

Ако вземем решенията в Народното събрание, Северна Македония ще бъде първата страна от Западните Балкани, която ще стане членка на Европейски Съюз през 2030 година, сподели министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски в изявление за Канал 5.

„ Посланията са ясни, че за първи път след доста години Европейски Съюз е подготвен за разширение и приемане на нови членове до 2030 година Съвпада с нашата цел и това, върху което работи държавното управление. Ако вземем нужните решения в Народното събрание, през 2030 година ще бъдем първата страна от Западните Балкани, която ще стане членка на Европейски Съюз “, съобщи министър председателят.

Той прикани за незабавни дейности, които да отворят пътя на Скопие към Европейски Съюз, без Северна Македония да изостава от своите съседи.

„ Сега, в случай че не вземем нужните решения, това ще значи, че Черна гора, Сърбия и Албания ще отидат преди нас, а ние ще останем в компанията на Босна и Херцеговина и Косово. Искаме ли да останем в тази компания? Това са страни, които към момента имат обикновени проблеми във действието си. Не съм склонен нашата страна и нашите жители да са в групата с Косово и Босна и Херцеговина в евроинтеграцията “, сподели Ковачевски.

Според него страната е била изолирана и в чакалнята на Европейски Съюз 11 години поради политиката на ВМРО-ДПМНЕ.

„ Бяхме 17 години в чакалнята на Европейски Съюз, с помощта на политиките на държавното управление на ДПМНЕ, и 11 години в изолираност. Започнахме нашето европейско пътешестване дружно с Хърватия. Днес Хърватия е членка на Европейски Съюз, членка на Шенген и страна, която вкара еврото. И едвам предходната година започнахме договарянията. Неприемането на вземането на решения през днешния ден ще значи тъкмо това, възпрепятствайки напредъка на нашето общество “, сподели Ковачевски.

80% от македонските жители са за интеграцията на страната в Европейски Съюз и в случай че решенията не бъдат взети в Народното събрание, напредъкът на страната ще бъде възпрепятстван, уточни той.

Коментирайки визитата на заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар, министър-председателят сподели, че това е следващото мощно обръщение, че Съединени американски щати като сътрудник на Северна Македония поддържат и упорстват за приемане на конституционните промени, ориентирани към участието на страната в Европейски Съюз.

„ Това, което остана като главен извод от тази среща е, че Съединени американски щати твърдо застават дружно с Европейски Съюз на позицията, че техният стратегически интерес, и този на Европейски Съюз, и нашият, където и трите интереса съответстват, е Северна Македония да бъде част на Европейски Съюз. На второ място, Съединени американски щати считат за свои сътрудници тези политически партии, които работят за интеграцията на страната в НАТО и за интеграцията на страната в Европейски Съюз, и се борят против корупцията и престъпността. Г-н Ескобар нито е пристигнал да оказва напън върху някого, нито е пристигнал да показва някакви проекти. Той просто пристигна да каже, че нашият първи и най-съществен политически сътрудник Съединени американски щати има същия интерес като нас, а това е Северна Македония да бъде част от Европейски Съюз, и ни насърчи да вземем нужните решения “, сподели Ковачевски.

По мотив настояването на опозицията за избори, Ковачевски сподели, че ВМРО-ДПМНЕ повтаря единствено една дума: избори и нищо не работи.

„ Днес ВМРО-ДПМНЕ ми наподобява като нова птица, бих я нарекъл Вътрешна македонска революционна организация - папагал, който повтаря единствено една дума: избори. Ако попитате какъв брой е часът, ще ви кажат избори. Ако попитате дали имат проект, те ще ви кажат избор. Едно време единствено повтаряха, че ще има побългаряване, ще има асимилация, в този момент тези причини ги няма, тъй като причините се провалиха след цяла година на преговорната рамка, в която към този момент водим преговорния развой като македонци с чист македонски език. Последното нещо, което са измислили е „ български диктат “. Не е правилно, че това е българси диктат “, акцентира Ковачевски.

Той счита, че ВМРОП_ДПМНЕ би трябвало за първи път в историята си да се осмели и поддържа един стратегически развой за страната.

„ Решението за продължение на европейския път не е решение за поддръжка на държавното управление, а за поддръжка на европейската интеграция, това, което жителите желаят - по-добър стандарт на живот, по-добро господство на закона, по-добра народна власт, по-голяма обществена правдивост. Нашите жители емигрират към Европейски Съюз, те не емигрират там, където ги няма тези обикновени и съществени фундаментални преимущества на Европейски Съюз. Затова страната би трябвало да е член на Европейски Съюз “, сподели в умозаключение Ковачевски, предава БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР