Ако вярваме на официалните лица, името Северна Македония не е

...
Ако вярваме на официалните лица, името Северна Македония не е
Коментари Харесай

Иван Гарелов: Името Северна Македония може да бъде използвано срещу интересите ни

Ако имаме вяра на формалните лица, името Северна Македония не е никакъв проблем за България. Теоретично обаче това име може да бъде употребявано против ползите ни. Това сподели журналистът Иван Гарелов в предаването " 12+3 ". Той напомни, че само президентът Румен Радев още след подписването на контракта ни с Македония при визитата си Скопие е направил едно изказване, че всякакво име, обвързвано с географско разбиране може да засегне ползите на България. " Според мен явно тъкмо това име – Северна Македония визира нашите ползи, защото включва в себе си и Пиринска Македония ", уточни Гарелов.

" Каквото и да се приказва в този момент, в контракта (между Гърция и Македония) няма категорично да написа, както не беше написано и в контракта сред България и Македония, че тази смяна в името няма да засегне по никакъв метод ползите на България ", добави той. Гарелов счита, че е към този момент късно да се търсят гаранции за нашата страна във връзка новото име на Република Македония:

„ Това са малко закъснели реакции, пропуснати благоприятни условия. Тези гаранции трябваше да залегнат в междудържавния ни контракт с Република Македония. Сега да желаеме занапред Гърция и Македония, подписвайки техния си контракт, да вмъкват такава точка, която да ни облекчава нас, освен се колебая, само че съм съвсем сигурен, че няма да се получи. На Балканите е традиция да подхлъзваш съседите си, даже без да си заявил, че си имал такива планове. “

Не можем да считаме процеса за името за приключен, приключен е един стадий. Едва откакто мине през всички процедури в Македония, ще бъде подложен за гласоподаване в гръцкия парламент, посочи журналистът, като не изключи разновидността за бламиране на премиера Алексис Ципрас в гръцкия парламент, тъй като в редиците на партията „ Сириза “ не царува цялостно единодушие и се следят отцепвания по разнообразни мотиви:

„ Най-важно е, че по този метод се отварят вратите на Македония да бъде поканена в Европейски Съюз и НАТО, даже до края на този месец. Но ние не задаваме въпроса какъв е ползата на гърците, че внезапно станаха толкоз склонни на някакъв компромис, а бяха толкоз неотстъпчиви до момента. Това е обвързвано с огромните задължения на Гърция и връзките с нейните кредитори. Предполагам, че на Гърция е дадено да получи някакви облекчения, които ще върнат гърците към едно по-спокойно богатство. Зависи Ципрас по какъв начин ще изиграе тази карта, с цел да реализира някаква победа в самата Гърция. “

Ако се реализира някаква победа в гръцкия парламент тя ще бъде нежна, нестабилна победа, счита Иван Гарелов:

„ Не мисля, че Ципрас е толкоз прочувствен да прави отстъпки единствено по линия на атлантизма. Не е присъщо на гръцките политици от каквато и партия да са да вършат отстъпки просто по този начин. "

Гарелов прегледа въпроса за името на Македония и в подтекста на засилващото се на Балканите геополитическо съревнование сред Русия и Запада:

„ Русия има обичайни връзки с Македония, има в Сърбия. Цялата тази история с приобщаването на Западните Балкани, със устрема им да влязат надали не в пакет в Европейски Съюз се дължи точно на това съревнование. Западът бърза за заеме позициите. Заедно с Македония евентуално ще бъде призната и Албания. “  
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР