Ако всеки ден консумираме бързи храни като донъти и замразена

...
Ако всеки ден консумираме бързи храни като донъти и замразена
Коментари Харесай

Определени храни ни карат да затъпяваме, ето кои

Ако всеки ден консумираме бързи храни като донъти и замразена пица, това се отразява освен на тялото ни, само че и на когнитивните качества, сочат резултатите от проучване. Означава ли това, че от фаст фууд се оглупява? Ето какво написа Deutsche Welle.

Хората, консумиращи постоянно свръх модифицирани храни, са с 28% по-застрашени от спад на когнитивните качества спрямо хората, които използват по-малко от тези артикули. Това сочат резултатите от проучване, извършено неотдавна в Бразилия, в което са взели участие 10 775 мъже и дами.

Към по този начин наречените свръх модифицирани храни (UPS: Ultraproceeded Foods) спадат да вземем за пример безалкохолни питиета, снаксове и чипсове, пакетирани храни, зърнени храни с високо наличие на захар, както и полуготови храни, които се употребяват след малко стопляне.

Правилното хранене е значимо за когнитивното здраве

Статистиката демонстрира, че в Бразилия броят на хората със затлъстяване се е нараснал доста през последните години.

Сред хората на 20 и повече години делът им е повишен от 12,2% на 26,8% сред 2003 и 2019 година. Проблемите, причинявани от свръх модифицираните храни, са още по-видими в страни като Съединени американски щати и Англия, където тези артикули съставляват над 50% от общия банкет на храна.

Дори единствено този факт е задоволителна причина за създателите на проучването, оповестено в " JAMA Neurology ", да насочат вниманието към тревожните последствия за здравето.

Някои специалисти, които са се срещнали с проучването, считат, че то въпреки всичко не потвърждава задоволително еднопосочно последствията за здравето. " Това проучване демонстрира единствено съществуването на връзка сред приемането на свръх модифицирани храни и утежняването на когнитивните качества ", разяснява специалистът Дуейн Мелър от английския Университет Астън. " Проблемът е, че в тази ситуация става дума само за данни от наблюдения, заради което причинно-следствената връзка не може да бъде потвърдена. "

Негативните последствия от потреблението на свръх модифицирани храни са добре известни, признава Мелър, само че показва, че е мъчно да се каже дали тези храни са безусловно по-вредни от продуктите с високо наличие на мазнини, сол и захар.

Много фактори играят роля за утежняването на когнитивните качества. Твърде евентуално е да вземем за пример, изяснява Мелър, хората, чийто хранителен режим се състои най-вече от свръх модифицирани храни, да употребяват прекомерно малко здравословни храни като зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови растения. В подобен случай храненето им несъмнено не е уравновесено.

Влошаването на когнитивните качества - т.е., вниманието, паметта, умеенето да научаваш нови неща, творчеството, въображението и даже силата на волята, може да е породено и от редица други фактори. Към тях спадат да вземем за пример незадоволителното придвижване, пушенето, използването на алкохол, както и болести на сърдечно-съдовата система.

Значението на храната, която консумираме

Експертите по медицина и хранене като Мелър въпреки всичко са единомислещи, че хранителният режим е един от най-сериозните фактори за здравето. Съществуват даже недвусмислени доказателства, че затлъстяването към този момент се е трансформирало в по-голям световен проблем от глада. Храните с високо наличие на мазнини, захар и сол - без значение дали са свръх модифицирани или не - се преглеждат като вероятни причинители на затлъстяване, сърдечно-съдови болести и рак.

В същото време редица проучвания потвърждават, че здравословни хранителни режими, какъвто предлага да вземем за пример средиземноморската кухня, освен оказват помощ да се ограничи утежняването на когнитивните качества, само че и понижават риска от сърдечно-съдови болести. Средиземноморската кухня се концентрира върху потреблението на пресни храни и заобикаля продуктите с високо наличие на модифицирани мазнини, захар и сол.

" Опитайте се да консумирате разнообразна храна, учредена на плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и не прекалявайте с млечните артикули и с месото ", поучава специалистът Дуейн Мелър. Никога не е късно да започнете да се храните здравословно, прибавя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР