Ако все пак се стигне до съчетано име с географско

...
Ако все пак се стигне до съчетано име с географско
Коментари Харесай

Журналист: Ако се стигне до съчетано име с географско определение, най-приемливо е Вардарска Македония

Ако въпреки всичко се стигне до съчетано име с географско определение, съгласно мен най-приемливото, въпреки че отново можем да имаме някакви запаси, е "Вардарска Македония ". Това разяснява журналистът Костадин Филипов по време на конференция на Македонския теоретичен институт за разногласието за името сред Република Македония и Гърция.

Личното мнение на Филипов е, че той държи на името, с което сме я признали - Република Македония, и с което към този момент 137 страни са признали страната.

Председателят на Македонския теоретичен институт доцент Александър Гребенаров напомни петте оферти, сложени като първична рамка на договарянията през януари т.г.

"Република Нова Македония ", "Република Северна Македония ", "Република Вардарска Македония ", "Република Горна Македония " и "Република Македония (Скопие) ". Ако ме питате кой от тези пет разновидността е "най в оборот ", това явно е "Северна Македония ", най-малко в договарянията сред двете страни, макар че това не дава отговор на ползите на България, разяснява Костадин Филипов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той не е уверен в еуфорията, която по думите му се основава на моменти за идно бързо разрешаване на въпроса. Въпреки че в последно време чувате и виждате какъв брой доста съществени политици и държавници, посещавайки Република Македония, към този момент дефинираха небосвод до края на месец юни, т.е. 15 дни преди началото на срещата на върха на НАТО през юли. "В този период името би трябвало да бъде решено, да отпаднат бариерите, които Гърция до момента издигаше пред участието на Македония в НАТО и в Европейски Съюз ", разяснява Филипов.

По думите му в Република Македония има явен песимизъм във връзка с такова бързо решение и на решение, което може в действителност да не накърнява значително ползите на страната.

"Не виждам съображение да се тормозим, че имаме сгъстяване на нашата позиция, тъй като българската страна прекомерно дълго време мълча и не взимаше отношение по разногласието за името сред Гърция и Република Македония ", разяснява още Костадин Филипов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР