Ако ви предстои обзавеждане на кухня, то несъмнено ще се

Ако ви предстои обзавеждане на кухня, то несъмнено ще се ...

Каква трапезна маса да изберете.

Ако ви предстои обзавеждане на кухня, то несъмнено ще се сблъскате с въпроса каква трапезна маса да изберете. Къта за хранене е сърцето на дома, мястото където се събираме всички заедно, вечеряме, споделяме как е минал денят, гледаме телевизия, празнуваме. Затова и изборът на маса е от съществено значение за цялостната обстановка в кухнята и трапезарията.
Местоположение и размер
За да прецените какъв размер трапезна маса ви трябва първо е нужно да определите нейното местоположение. Вземете предвид размер и формата на стаята, прозорците и вратите както и останалите мебели. Съобразете големината на масата и с членовете на семейството си. Ако стаята е малка и тясна, а семейството ви не е голямо, заложете на компактна маса, с помощта на която ще получите уютно кътче за хранене. В случай, че обичате да посрещате гости, изберете маса с разтегателен механизъм. Между масата и останалите мебели трябва да има минимум 100 см. разстояние за да може да се минава свободно из стаята. Също така трябва да предвидите поне 90 см. разстояние между масата и стената за да може да се издърпва стола.
Стандартната дължина на правоъгълна трапезна маса, подходяща за четири човека е 120 см., а такава за шестима души от 150 до 180 см.
Формата на масата
За миниатюрна трапезария би било практично да заложите на кръгла или квадратна трапезна маса, особено ако семейството ви се състои от трима или четирима. Кръглата маса осигурява повече място за хранене поради липсата на ъгли.
Правоъгълната и елипсовидната форма са подходящи за голяма трапезария или просторен дневен тракт. Правите линии са удачен избор за помещения в минималистичен или модерен стил.
От какъв материал да бъде масата
Когато обмисляте каква трапезна маса да изберете, не забравяйте, че това е важна, функционална мебел, която се използва ежедневно, години наред. Именно поради тази причина е добре да заложите на маса от качествен материал, която ще издържи интензивното използване и ще оправдае очакванията ви.
Традиционния и най-често предпочитан материал е дървото. Масата от естествено дърво е здрава, стабилна и може да се използва дълго време. Освен това внася неподправен уют и топлина в помещението. По-евтин вариант е маса от ПДЧ плоскости с естествен фурнир. Нейния вид наподобява този на дървото, но тя обикновено е по-лека.
За трапезария в съвременен или минималистичен стил може да изберете елегантна стъклена маса. Металът и кованото желязо пък са добър избор за помещения с индустриален или винтидж интериор.
Столове и аксесоари
След като вземете решение каква трапезна маса ви е нужна, идва ред да изберете и столовете, както и аксесоарите към нея. Желателно е масата и столовете да се избират заедно за да се избегнат нежелани несъответствия между тях. Те трябва да са в един стил и да си подхождат. За класическа дървена маса заложете на масивни столове с мека тапицерия. Модерната стъклена маса пък се съчетава отлично със столове от метал или кожена тапицерия. Формата и извивката на столовете също трябва да бъде съобразена с масата и с цялостното излъчване на кухнята.
За да изглежда трапезния кът наистина ефектно, помислете и за аксесоарите. Изберете красива покривка, която да съчетаете със завесите или тапицерията на столовете и канапето. Поставете цветна аранжировка на масата за да внесете повече уют и стил. Артистична картина на стената зад трапезния кът ще допълни атмосферата и ще създаде усещане за хармония.
За още съвети и идеи за дома посетете дигитално списание GRANDecor.bg. Не пропускайте да разгледате и техния онлайн магазин с избрани мебели, декорации, осветителни тела и аксесоари.

Източник: actualno.com