Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете

Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете ...

Животоспасяващата храна, от която 90% от хората не ядат достатъчно.


Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете по-дълго, бихте ли се заинтересували? Естествено, тя намалява шансовете за инфаркти и инсулти, както и за доживотни заболявания като диабет тип 2.

Тя също така помага за поддържане на сваляне на теглото, кръвното налягане и холестерола.

Трябва да се спомене, че тя е евтина и широко достъпна в супермаркета.

Фибрите - това не е най-сексапилното нещо на света, но голямо проучване изследва колко фибри трябва да ядем, като е установило, че те имат огромни ползи за здравето.

"Доказателствата вече са поразителни и това е промяна на играта, така че хората трябва да започнат да правят нещо по въпроса", коментира един от изследователите, проф. Джон Къмингс, пред Би Би Си.

Фибрите е добре известно, че спират запека, но ползите им за здравето са много по-широки от това.

Изследователите, които са от Университета в Отаго в Нова Зеландия и от Университета в Дънди, посочват, че хората трябва да ядат минимум 25 грама фибри на ден.

Ала те наричат това "адекватно" количество за подобряване на здравето и казват, че има още по-големи при прием на повече от 30 грама фибри.

Един банан тежи около 120 грама, но това не са чисти фибри. Ако се извади всичко останало, включително всички естествени захари и вода, остават само около 3 грама фибри.

Повечето хора по света ядат по-малко от 20 грама фибри на ден.

А във Великобритания по-малко от един човек на всеки 10 възрастни яде 30 г фибри на ден.

Средно жените консумират около 17 г, а мъжете 21 г на ден.

Фибрите могат да бъдат намерени в плодовете и зеленчуците, някои зърнени закуски, хляб и тестени храни, които използват пълнозърнесто брашно, варива като боб, леща и нахут, както и ядки и семена.

Илейн Ръш, професор по хранене в Технологичния университет в Окланд, дава пример за достигането на 25-30 грама фибри на ден: овесени ядки - 9 гр фибри, дебела филия кафяв хляб - 2 грама, чаша варена леща - 4 грама фибри, сварен без премахване на горния слой картоф - 2 фибри, моркови - 3 грама фибри, ябълка с кората - 4 грама фибри.

Ала тя уточнява: "Не е лесно да се увеличат фибрите в диетата."

Проф. Къмингс е съгласен. "Това е голяма промяна за хората", посочва той и допълва: "Това е доста сериозно предизвикателство."

Препоръчва се замяна на белия хляб, тестените изделия и ориза за пълнозърнести техни версии. Избор на зърнени закуски с високо съдържание на фибри, като овесена каша.

В проучването се посочва, че ако 1000 души преминат от диета с ниско съдържание на фибри (по-малко от 15 грама), към такава с високо съдържание на фибри (25-29 грама), това ще предотврати 13 смъртни случая и шест случая на сърдечно заболяване.

Източник: news.bg