Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете

...
Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете
Коментари Харесай

Животоспасяващата храна, от която 90% от хората не ядат достатъчно

Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете по-дълго, бихте ли се заинтересували? Естествено, тя понижава възможностите за инфаркти и инсулти , както и за доживотни болести като диабет вид 2.

Тя също по този начин оказва помощ за поддържане на събаряне на тежестта, кръвното налягане и холестерола.

Трябва да се спомене, че тя е евтина и необятно налична в супермаркета .

Фибрите - това не е най-сексапилното нещо на света, само че огромно изследване изследва какъв брой фибри би трябвало да ядем, като е открило, че те имат големи изгоди за здравето .

" Доказателствата към този момент са поразителни и това е смяна на играта, тъй че хората би трябвало да стартират да вършат нещо по въпроса ", разяснява един от откривателите, проф. Джон Къмингс, пред Би Би Си.

Фибрите е добре известно, че стопират запека , само че изгодите им за здравето са доста по-широки от това.

Изследователите, които са от Университета в Отаго в Нова Зеландия и от Университета в Дънди, показват, че хората би трябвало да ядат най-малко 25 грама фибри дневно .

Ала те назовават това " съответно " количество за възстановяване на здравето и споделят, че има още по-големи при банкет на повече от 30 грама фибри.

Един банан тежи към 120 грама, само че това не са чисти фибри. Ако се извади всичко останало, в това число всички естествени захари и вода, остават единствено към 3 грама фибри.

Повечето хора по света ядат по-малко от 20 грама фибри дневно.

А във Англия по-малко от един човек на всеки 10 възрастни яде 30 г фибри дневно.

Средно дамите употребяват към 17 г, а мъжете 21 г дневно.

Фибрите могат да бъдат открити в плодовете и зеленчуците, някои зърнени закуски, самун и тестени храни, които употребяват пълнозърнесто брашно, варива като фасул, леща и нахут, както и ядки и семена.

Илейн Ръш, професор по хранене в Технологичния университет в Окланд, дава образец за достигането на 25-30 грама фибри дневно: овесени ядки - 9 гр фибри, дебела филия кафяв самун - 2 грама, чаша варена леща - 4 грама фибри, сварен без унищожаване на горния пласт картоф - 2 фибри, моркови - 3 грама фибри, ябълка с кората - 4 грама фибри.

Ала тя прецизира: " Не е елементарно да се усилят фибрите в диетата. "

Проф. Къмингс е склонен. " Това е огромна смяна за хората ", показва той и добавя: " Това е много съществено предизвикателство. "

Препоръчва се подмяна на белия самун, тестените произведения и ориза за пълнозърнести техни версии. Избор на зърнени закуски с високо наличие на фибри, като овесена каша.

В изследването се показва, че в случай че 1000 души преминат от диета с ниско наличие на фибри (по-малко от 15 грама), към такава с високо наличие на фибри (25-29 грама), това ще предотврати 13 смъртни случая и шест случая на сърдечно заболяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР