Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете

...
Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете
Коментари Харесай

Спасителната храна, която 90% от човечеството не яде достатъчно

Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете по-дълго, бихте ли се заинтересували?

Тя понижава възможностите за парализиращи инфаркти и инсулти, както и за доживотни болести като диабет тип-2.

Помага също и за поддържане на тежестта, кръвното налягане и равнищата на холестерола.

Трябва да се спомене също и че е евтина и необятно налична в супермаркета.

Какво е това?

Фибри - това е най-големият афродизиак в света, само че главно изследване, изследващо какъв брой фибри би трябвало да се ядат откри, че те носят големи изгоди за здравето.

" Новите доказателства за това са поразителни и това трансформира играта, в която хората би трябвало да стартират да вършат нещо по въпроса ", споделя един от откривателите, професор Джон Къмингс.

Фибрите са добре известни с въздействието си върху лекуването от запек, само че изгодите им за здравето са доста по-широки от това.

От какъв брой фибри имаме потребност?

Изследователите от Университета в Отаго, Нова Зеландия и Университета в Дънди споделят, че хората би трябвало да ядат най-малко 25 грама фибри дневно.

Но те назовават това " съответно " количество за възстановяване на здравето и декларират, че има по-голяма изгода от приемане на 30 гр.

Това ли е всичко?

Е, един банан самичък по себе си тежи към 120 грама, само че това не е напълно от фибри. Като извадим всичко останало, като естествени захари и вода ще останат единствено към 3 грама фибри.

Повечето хора по света ядат по-малко от 20 грама фибри дневно.

Във Англия по-малко от един на всеки 10 възрастни яде 30 грама фибри на ден.

Средно дамите употребяват към 17 грама, а мъжете - 21 грама дневно.

Кои други храни съдържат повече фибри?

Можете да ги намерите в плодове и зеленчуци, някои зърнени закуски, самун и тестени произведения с пълнозърнесто брашно, както и във варива като фасул, леща и нахут, а също и в ядки и семена.

Проф. Къмингс е склонен: " Това е огромна смяна за хората ", споделя той. „ Това е предизвикателство “.

Има ли бързи и лесни препоръки?

Националната здравна работа на Обединеното кралство е разгласила страница, цялостна с тях.

Те включват:

„ Когато готвите картофи ги оставете с кората; заменете белия самун, макаронените произведения и ориза с пълнозърнести версии; избирайте зърнени закуски с високо наличие на фибри, като овесени ядки или овесена каша; включете малко нахут, фасул или леща в кърито или върху салатата; консумирайте ядки или пресни плодове в леки закуски или десерт; консумирайте най-малко пет порции плодове или зеленчуци всеки ден.

Каква ще бъде изгодата?

След анализиране на 185 изследвания и 58 клинични проучвания, резултатите са регистрирани и са оповестени в здравното списание Лансет.

Предполага се, че в случай че 1 000 души преминат на диета от ниско наличие на фибри (по-малко от 15 грама) към високо наличие на фибри (25-29 грама), то това ще предотврати 13 смъртни случая и 6 случая на сърдечно заболяване.

Тези изследвания нормално се организират в границите на едно-две десетилетия.

Какво вършат фибрите в тялото?

В предишното се смяташе, че фибрите въобще не вършат доста - че човешкото тяло не може да ги усвои и те просто минават през него.

Но фибрите ни карат да се усещаме сити и въздействат върху метода, по който мазнините се всмукват в тънките вътрешности - и нещата в дебелото черво в действителност стават забавни, когато бактериите в червата се снабдят със своята вечеря.

Дебелото черво е дом на милиарди бактерии - и фибрите са тяхната храна.

Там долу е малко като пивоварна - несъмнено, не бихте желали и грам от мястото, където бактериите ферментират фибрите, с цел да освободят цялостен товар химикали.

Това включва късоверижни мастни киселини, които се всмукват и имат резултат върху цялото тяло.

" Ние разполагаме с този орган, основан, с цел да преработи фибрите, които доста хора просто не употребяват доста, " споделя проф. Къмингс.

Защо това е настоящо в този момент?

Фактът, че фибрите и пълнозърнестите храни, плодове и зеленчуци са здравословни, не трябва да ни изненадва.

Но съществува угриженост, че хората обръщат тил на фибрите поради известността на диети с ниско наличие на въглехидрати.

Проф. Нита Форухи от Университета в Кеймбридж споделя: „ Трябва да обърнем съществено внимание на това изследване ".

Нейните констатации демонстрират, че въпреки и все по-популярни измежду обществото като цяло, всички диетични режими, които предлагат доста нисковъглехидратни диети, би трябвало да обмислят различни пътища за включване на фибри и пълнозърнести артикули.

" Това проучване удостоверява, че приемането на фибри и пълнозърнести храни е от значително значение за дълготрайното здраве. "

Проучването е направено, с цел да помогне на Световната здравна организация в даването на публични насоки за това какъв брой фибри би трябвало да употребяват хората, с цел да подобрят здравето си и какви са упованията за идната година. /Би Би Си
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР