Ако ви изглежда, че вие ​​или ваш близък изпитвате алергични

...
Ако ви изглежда, че вие ​​или ваш близък изпитвате алергични
Коментари Харесай

Синдром на коледнaта елха - какво е това и кой страда от него

Ако ви наподобява, че вие ​​или ваш непосредствен изпитвате алергични симптоми всяка година към коледния сезон, може да се окаже, че си имате работа със синдром на коледната елха. Най-вероятно в никакъв случай до момента не сте чували за него, само че той е по-често срещан отколкото си представяте.

Както името му подсказва, този синдром съставлява реакция към коледната елха, само че не към самото дърво, било то изкуствено или същинско, а към мухъла или праха, които може да се намират върху него, споделя доктор Челси Азаркон пред Fox News Digital. Най-честата реакция, споделя тя, е кихане, сърбящи и сълзещи очи.

По-рядко срещана е кожна реакция като уртикария. „ Това може да е анафилактична реакция “, споделя доктор Азаркон, предупреждавайки, че тя може да бъде по-сериозна, изключително в случай че е съпроводена от затруднено дишане.

Хората, които имат поленови алергии, няма възможност да изпитат " синдрома на коледната елха ". Това е по този начин, тъй като прашецът, от който са алергични, се създава единствено напролет. И въпреки всичко хората, които имат алергия към бор или фастъци, могат да бъдат изложени на по-голям риск, споделя Азаркон.

Тъй като прахът и мухълът са най-големите виновници, Азаркон предлага да инвестирате във въздушен филтър и да го пускате по време на празниците. Освен това няма да е неприятна концепция да почистите вашето дърво, преди да го внесете вкъщи.

 коледно дърво iStock

Това, споделя тя, се отнася както за живи, по този начин и за изкуствени дръвчета - защото изкуствените също могат да събират прахуляк и други алергени, до момента в който се съхраняват.

Според UCLA Health има няколко ефективни метода да " почистите " дървото си, преди да го внесете у дома.
Разклатете дървото, с цел да отстраните свободните остатъци; Изплакнете дървото с маркуч и го оставете първо да изсъхне изцяло навън; Издухайте отпадъци от дървото благодарение на въздушен компресор; Можете също да почистите изкуственото дърво с прахосмукачка или да го избършете с мокра забрадка.
Ако дървото ви към този момент е сложено вкъщи и украсено и не можете да се отървете от алергичната реакция, доктор Азаркон предлага да приемете противоалергични медикаменти. 

 коледно дърво iStock

Докато прахът и мухълът са най-честите виновници, има още една допустима, само че доста по-малко евентуална причина за вашия дискомфорт: реакция към съединението, което придава аромата на коледните елхи.

" Това може да аргументи инфектиране на дихателните пътища " , споделя доктор Азаркон. „ Реакцията е сходна на тази, когато във въздуха има доста пушек. “

Ако забележите, че развивате обрив при контакт с коледното дърво, накарайте някой различен да го украси и „ носете дълги ръкави и ръкавици, в случай че би трябвало да докоснете дървото “, поучава UCLA Health.

Ако изпитвате някакви реакции, говорете с вашия персонален доктор, който може да ви помогне с облекчаването на признаците.
 10 неща, които да извършите до Коледа  10 неща, които да извършите до Коледа  10 неща, които да извършите до Коледа  10 неща, които да извършите до Коледа
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР