Ако вече си мислите, че няма по-опасни консерванти от парабените,

...
Ако вече си мислите, че няма по-опасни консерванти от парабените,
Коментари Харесай

Козметиката - еликсир или бавна отрова - II

Ако към този момент си мислите, че няма по-опасни консерванти от парабените, лъжете се. Сигурно си спомняте формалдехидът от часовете по биология. Ако паметта ви изневерява, ще ви напомня – това е веществото, с което се балсамират органи и всевъзможни гадини за задачите науката. Не си мислете обаче, че приложено върху вас, ще ви запази млада вечно. Напротив – няма спор, че формалдехидът е един от най-силните нервотоксини и канцерогени. Въпреки това продължава да се влага в някои козметични артикули (и освен там). За благополучие чистият формалдехид е мощно дразнещо вещество и провокира алергии. Това е принудило козметичните производители да лимитират потреблението му, само че и през днешния ден можете да го намерите в доста лакове за нокти и парфюми. Притеснителното е обаче, че няколко нестабилни съединения, които постоянно се употребяват за консерванти елементарно се разпадат до формалдехид (Diasolidinyl urea, DMDM hydantoin, Imidazolidiny, Quaternium-15). А това вещество с изключение на, че предизвиква рак и нервни разстройства, е изключително рисково за бременните дами, тъй като води до генетични увреждания на плода.

Как да се предпазим?
Купувайте единствено лакове за нокти, на които категорично е изписано „ без формалдехид и толуен ”. Не се блазнете от евтините артикули, които имат резултат съвсем като по-реномираните, тъй като разликата в цената е за сметка на сигурността. Ако пък очаквате дете, ви съветваме въобще да се откажете от маникюра. В Швейцария формалдехидът към този момент е неразрешен за приложимост в козметиката, тъй че умерено можете да купувате артикули, създадени в тази страна.

Оцветители
Списъкът с оцветяващи субстанции, които се употребяват в козметичната промишленост е безконечен. Повечето от тях са извлечени от нефтопродукти, въглищен катран и по-малка са с растителен, минерален и скотски генезис. Въздействието на доста от оцветителите е към момента незнайно, други са към този момент в графата съмнителни, трети – потвърдени канцерогени. Тъй като не могат да се вършат задълбочени проби на всяко едно вещество е възприета тактиката „ безвредни до доказване на противното ”. Докато забранят някой оцветител обаче може да се окаже, че вие сте го употребявали в продължение на години. Затова за евентуално най-опасните артикули се считат гримовете и боите за коса. Те съдържат огромно количество от десетки разнообразни оцветители и вероятността някой от тях да се окаже рисков за здравето ви е неимоверно огромна.

Как да се предпазим?
Оказва се, че на процедура е невероятно да следите, какви оцветители влизат в контакт с кожата ви. Не постоянно съставките на декоративната козметика са изписани на опаковката, само че и даже да са – те съставляват единствено числа, които мъчно бихте могли да ревизирате една по една. Затова най-добре изберете реномирана марка, на която смятате, че можете да се доверите и използвайте единствено нейните артикули. Продължава: Козметиката - балсам или мудна отрова - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР