Ако вчера сте пропуснали да прочетете за сигурния следващ главен

...
Ако вчера сте пропуснали да прочетете за сигурния следващ главен
Коментари Харесай

Вечерни новини: София разпределя бизнеса с боклука, президентът наложи вето за изтребителите

Ако през вчерашния ден сте пропуснали да прочетете за сигурния идващ основен прокурор Иван Гешев, то през днешния ден той даде просторно изявление за държавната телевизия. Видяното в обобщение: критиците му са десни екстремисти и болшевики, в групата врагове влизат Христо Иванов, Иван Костов, Иво Прокопиев (съиздател на " Капитал " и " Дневник " ). Думите му повтарят безусловно стилистиката на изданията на депутата Делян Пеевски и напълно подкопават неговата самостоятелност и безпристрастност. А следобяд " неприятните " бяха атакувани от ГДБОП, които нахлуха във компанията на обвинения за пробива в Национална агенция за приходите.

По-долу може да видите селекцията от най-важните вести през днешния ден, обяснени по този начин, че да се схваща освен какво се случва, само че и какво значи то.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

София търси на кого да даде половин милиард лв. за разчистване

Ситуацията в резюме : Столичната община е оповестила социална поръчка, през която да избере кой да чисти София в продължение на пет години. Това е най-големият разход в бюджета на общината, като сегашният търг е за 430 млн. лева

- Договорите за седем зони на София (столицата без " Младост ", " Овча купел " и " Витоша " ) изтичат след съвсем година.

- Срокът за подаване на предложения е 21 август, т.е. къс и във ваканционен месец .

Защо е значимо това: Жителите на София и компаниите заплащат по към 200 млн. лева годишно такса боклук и по какъв начин се харчат парите им е значимо. Общината не попита директно засегнатите какво да промени, да вземем за пример като периодичност на миене на улици или задача за зимно разчистване, а просто прекопира остарялата поръчка.

- Краткият летен период ще докара до предложения единствено от познатите играчи . Основно това са консорциуми на " Титан Апелативен съд " на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви , а от няколко години и завърналия се Румен Гайтански-Вълка.

- Започването на поръчката в този момент прави допустимо подаването на предложения и определянето на спечелили да стане преди локалните избори през есента .

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Трите вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Президентът наложи несъгласие на договорите за F-16

Сделката на стойност към 2.2 милиарда лева за покупка на осем изтребителя беше гласувана от Народното събрание на 19 юли с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация . Мотивът на президента е, че би трябвало да има по-широк публичен консенсус , а процедурата е била претупана от депутатите. Радев не връща закона за бюджета, в който се планува разходът вкупом, и не изчака ваканцията на депутатите, което се чете като по-мека реакция. Управляващите имат болшинство да прегласуват ветото на президента.

" Атака " пробва да измъкне ББР от новите правила за държавните сдружения

Мотивът е, че държавната банка се контролира и от Българска народна банка, само че двоен надзор има и върху доста държавни компании. Финансовото министерство и Организацията за икономическо сътрудничество и раз обаче са срещу , защото селективният метод може да докара и до други изключения. ББР има потребност от мощен надзор, защото под управлението на Стоян Мавродиев тя стартира да раздава огромни заеми на политически свързани лица .

Борис Джонсън е новият министър председател на Англия

Той беше определен с гласовете на 92 хиляди членове от общо 160 хиляди консерватори, които имаха право да гласоподават за нов водач на партията и надлежно министър председател . Джонсън, който водеше акцията за Brexit, дава обещание, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка. Като министър председател той ще се изправи пред проблеми в кабинета , откакто двама министри към този момент обявиха, че ще изоставен, а и стопанската система на Острова също по този начин не е в положително здраве поради Brexit.

КАРТИНКА НА ДЕНЯ

Във Венецуела отново няма ток. И не се работи

В понеделник повече от половината от общо 23-те щата на Венецуела останаха без електричество. Предишното прекъсване на тока, което засегна цялата страна, беше през март и продължи цяла седмица. Тогава държавното управление хвърли виновността за протичащото се върху опозицията и Съединени американски щати. Според министъра на информацията Хорхе Родригез повода за новия срив е " електромагнитна офанзива ". Властите оповестиха днешния ден за неработен и анулираха занятията в образователните заведения, като към жителите беше отправено предизвестие да не излизат от домовете си без нужда.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР