Ако вашата цел се върти към вас, не трябва ли

...
Ако вашата цел се върти към вас, не трябва ли
Коментари Харесай

Ако Земята се върти на изток, защо летенето на запад не е по-бързо?

Ако вашата цел се върти към вас, не би трябвало ли да стигнете там по-бързо, пита Science alert?
Спрете за миг и помислете - в случай че Земята се върти в посока изток с 1180 км/ч., а вие сте на борда на аероплан, който лети на запад, не следва ли да стигнете до мечтаната дестинация по-бързо, защото тя безусловно идва към вас?
Краткият отговор е " не ", тъй като самолетът също е под въздействието на въртенето на Земята, което значи, че ние се въртим в посока далеко от задачата ни, до момента в който тя се върти към нас.
Объркахте ли се?
Няма ужасно, ето малко повече пояснения.
Когато Земята се върти с въпросната скорост на изток, всичко върху повърхността ѝ се движи даже още по-бързо с 1670 км/ч. Дори въздухът от горната страна се придвижва с сходна скорост в източна посока. Затова, с цел да може един аероплан въобще да стигне някъде, той би трябвало да лети съ скорост, сходна с тази на придвижването на земята.
Да речем, че той пътува с 160 км/ч - тъй като той към този момент се движи с 1670 км/ч с планетата, тази спомагателна скорост му разрешава да издърпа напред и да доближи задачата си. От друга страна, в случай че пътува на запад, той в действителност се движи със скорост 1670 км/ч МИНУС 160 км/ч.
" Да, с цел да отидете на запад, в действителност се движите на изток. Освен в случай че не сте на разстояние от не повече от 15 километра от полюсите, тъй като тогава придвижване на запад ще ви води на запад ", изяснява Хенри Райх в това забавно видео. Вижте го, с цел да научите какво още въздейства върху придвижването ни на огромни дистанции.
Във видеото по-долу ще откриете и надписи на български език!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР