Ако в сряда по обяд сте били в района на

...
Ако в сряда по обяд сте били в района на
Коментари Харесай

На празника си полицаите поискаха от министъра увеличение на заплатите, а той от тях - аргументи

Ако в сряда по обяд сте били в региона на храм-паметника " Александър Невски " евентуално с едното ухо щяхте да чуете: " Дайте ни повече пари ", а с другото: " Дайте ми повече причини за това ". Причината е, че точно на професионалния празник на Министерство на вътрешните работи огромна част от служителите на реда излязоха пред Народното събрание на митинг с искане за по-високи заплати, а редом с тази демонстрация наоколо до " Александър Невски " се организира и церемониал във връзка празника.

Пожарникари, облечени във очевидно износени и остарели униформи, тениски с етикет с надпис " мотив ", картонени бели шапки и възгласа: " Време е да спрем да си плащаме за това, че работим в Министерство на вътрешните работи " - бяха част от детайлите на митинга на служителите на реда. Той стартира с химна, а по-късно под звуците на " Едно ченге " на Слави Трифонов, протестиращите клекнаха в минута безмълвие за починалите си сътрудници.

Митингът бе проведен от най-големия полицейски профсъюз - Синдикална федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и подсилен от други синдикални организации в България като КНСБ, както и служители на реда от Румъния и Сърбия. Датата не бе определена инцидентно.

Освен за по-високи заплати протестиращите упорстват за напълно нов Закон за Министерство на вътрешните работи и за незабавни промени в настоящия, които да поправят несъответствието в заплащането на чиновниците в системата след последната административна промяна от кабинета Борисов 2.

На събитието участваха служители на реда и пожарникари от цялата страна - Варна, Пловдив, Ямбол, Кюдстендил и Габрово. Те държаха плакати с настояванията си или апела " Стига към този момент толкоз ". Според СФСМВР събраните хора били сред 3 и 5 хиляди. Председателят на федерацията разгласи, че към 10 рейса с негови сътрудници не са могли да дойдат в София поради злополуката на автомагистрала Тракия. Част от тях въпреки всичко съумяха да се причислят към митинга, чието начало се отсрочи с към 40 минути, с цел да ги изчака.


© Анелия Николова

Междувременно на формалното честване на професионалния празник на Министерство на вътрешните работи, което се състоя в профил на храм-паметника " Александър Невски " вътрешният министър още веднъж повтори, че стои зад полицията и в случай че има причини ще сложи настояването за нарастване на заплатите в системата на масата на Министерския съвет.

По тази причина огромна част от протестиращите пред Народното събрание носеха етикет с надпис " мотив ". Такъв се забелязваше и по облеклата на множеството деца, които бяха на митинга с родителите си, както и върху детските им колички.


© Анелия Николова

В Народното събрание по-рано през днешния ден Радев разгласи, че тази година нарастване на заплатите на служителите на реда няма да има, само че изрази вяра, че възнагражденията ще бъдат нараснали през 2018 година

Синдикатите, които приказваха на сцената на митинга пък обявиха, че заплатата им е насмешка и това ръководещите би трябвало да го схванат. " Износваме остарели униформи, сами купуваме компютрите си ", споделиха още те и допълниха: " Тук на площада сме се събрали хиляди причини или би трябвало идващият път да изкараме отново 15 хиляди аргумента, с цел да ни чуят. "

Износените униформи на пожарникарите, които застанаха при започване на митинга пред сцената се оказаха подаяние от Канада. Те сами премахвали надписите, тъй като не желали да се споделят Томас от Торонто.

Иначе протестиращите служители на реда не желаеха доста да беседват с публицистите, а тези които го правеха заговаряха страхливо и се изказваха сбито. Причината бе, че не имат вяра по какъв начин медиите ще отразят митинга. " Внимавай да го отразиш, както е ", предупреждаваха те.

" Какво значение има дистанцията ", дадоха отговор на " Дневник " с въпрос пожарникари, които бяха пристигнали от Варна. Те споделиха, че изцяло поддържат настояванията на митинга и по тази причина са пристигнали. След това те показаха към сцената да слушаме изявленията оттова с намек, че не желаят да приказват повече.

Протестът по предписание беше охраняван. Като охраняващи и протестиращи се здрависваха и поздравяваха когато засичаха погледите си. Полицай, който охранява споделя, че няма избор, тъй като е на работа през днешния ден. Не желае да отговори на въпроса дали поддържа митинга, изрича единствено: " Нали знаеш по какъв начин е, на работа съм. Може доста да си приказваме, само че не в този момент. " На въпроса желае ли да е на формалното честване на професионалния си празник декларира, че няма избор като е на работа - " има сътрудници за защита там, ние сме тук ".

Фотогалерия: Протест и церемониал на деня на полицията >

" Децата прохождат за една година, а ние не можем към този момент 27 ", споделя мъж от Столичната полиция. Той разяснява, че ситуацията със заплатите е зле във всички сфери в страната. Същото прозвуча малко по-късно и от сцената - " знаем, че доста хора имат потребност от нарастване на заплатите ". Парите в системата обаче са доста малко, разясниха още синдикатите. Представителят на сръбският профсъюз разгласи, че в западната ни съседка служителите на реда са протестирали към този момент четири пъти. Следващата им мярка щяла да бъде блокиране, с цел да не могат министрите да стигнат до кабинетите си, тъй като служителите на реда са понесли най-големия товат на мигрантската и другите рецесии.

" На разискване не подлежат две неща - нарастване на заплатите тази година и нов закон през идната. Увеличение тази година, господин министре! ", съобщи ръководителят на СФСМВР. Той разгласи, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи или ще договарят с управлението или ще стачкуват до дъно. Извън тези две претенции те са подготвени на разисквания по другите. Попов сподели още, че дават на министъра две седмици да оправи проблемите и на 18 юли излизат още веднъж на митинг. Тогава е формалния празник на гражданска отбрана. Следващото протестно излизане ще е на 14 септември - деня на пожарната и по този начин на всеки празник до момента в който реализираме настояванията си, оповестиха на край синдикатите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР