Ако в София още е имало хора, които са се

...
Ако в София още е имало хора, които са се
Коментари Харесай

София не диша

Ако в София още е имало хора, които са се съмнявали, че общинската администрация воглаве с кмета Йорданка Фандъкова и болшинството на ГЕРБ в общинския съвет извършват отговорностите си като бездушни служители, след събитията през последните дни лековерни столичани не би трябвало да са останали. В продължение на дни градът е затиснат от смог, а концентрацията на фини прахови частици е в изключително рискови за здравето концентрации. Лекари за следващ път сигнализираха, че ситуацията е сериозно и че от мръсния въздух най-застрашени са децата, възрастните и хронично болните. Гражданското съдружие airsofia.info, което мери атмосферата със лични станции, предвижда задаващата се екокатастфора надалеч преди пика й. То прикани Фандъкова и зам.-кмета по екологията Йоана Христова да се появят персонално пред медиите, да предупредят хората за заплахата и този път да подхващат по-адекватни и своевременни ограничения. „ Няма време за губене. Общинският съвет, кметът, районните кметове имат местата си от избор, състоял се единствено преди няколко седмици. Няма никакво опрощение, време е за ограничения “, още предходната неделя написа Airsofia.info във Facebook. Два дни по-късно то още веднъж предизвести, че концентрацията на ФПЧ10 трайно и в пъти надвишава разрешените 50 мкгр/см3 и че това са извънредно нездравословни равнища за здравето на хората.

Въпреки всички апели Столичната община реагира обичайно –

по чиновнически и без никакъв знак, че е наясно с казуса и че е обезпокоена от него. През първите три дни от запрашаването Фандъкова и подчинените й въобще не реагираха. Вместо да признаят за смога и да призоват жителите да слязат от колите си и да употребяват градския превоз, на страницата на кмета се разгласиха бодряшки известия по какъв начин София била оповестена за „ неустоима дестинация за софтуерни вложения “. Общинската система за сякаш ранно предизвестие в началото също проспа прииждащия смог и не направи прогноза за предстоящите високи прахови равнища. А когато най-сетне го стори, доста комфортно не планува 4-кратно превишение на ФПЧ10 на 24-часова база на най-малко две станции на Изпълнителната организация по околната среда. Така уредите улесниха Фандъкова и подчинените й да не вкарат зелен билет в пика на замърсяването с опрощение, че по този начин СОС е определил реда за въвеждането на крайната мярка и че кметът бил задължен да го съблюдава. Докато картата на София на различната система за измерване светеше в лилаво поради големите петна с 10-кратно превишение на разрешените равнища, уеб сайтът на общината свенливо призоваваше столичани да изберат градския превоз и да не се греят с дърва и въглища, в случай че имат такава опция.

Самата Фандъкова видя мъглата над София едвам на третия ден. Чак в неделя кметът взе отношение за пръв път по казуса и насочи възвание към столичани. В него тя повтори мантрата за големия набор от екологични ограничения, които община изпълнявала. Но не даде пояснение за какво не е въвела зеления билет като сигнал, че обстановката в столицата е сериозна. Фандъкова също прикани хората да предпочетат публичния превоз и да не се топлят с въглища и увери, че инспекторатът провеждал „ изключителни инспекции “ за нерегламентирано горене на боклуци. След това пропагандната машина на ГЕРБ се задейства и в общественото пространство се появиха известия, че са санкционирани няколко автосервиза за нерегламентирано горене на гуми и че в бъдеще посредством камери ще се следи замърсяващи коли да не влизат в центъра. За следващ път бе казано и че общината ще извърши огромен план за подмяната на кюмбета с по-екологични уреди. Все обещания в бъдеще време, като че ли Фандъкова не ръководи от 10 година и като че ли управляващите у нас вече не бяха наказани от Съда на Европейски Съюз за бездействието си срещу мръсния въздух. Отново за светлото бъдеще бе отправено и уверението, че кметът персонално ще упорства за промени в законите, с които горенето на дограми, облекла и отпадъци да се обяви за закононарушение.

Обещанието, което софиянци към този момент са чували най-малко 100 пъти

С повтарянето по гьобелсовски на мита за 100-те ограничения за по-чист въздух Столичната община очевидно се пробва да отсрочи момента, в който всички ще виждат, че царят е гол и че цялата тактика на ГЕРБ за битка с епидемията съществува единствено на хартия. Мерките в нея са кухи и действително даже не се ползват. Всичко това проличава, когато виновните фактори от ръководещата партия в София бъдат извадени от удобната им зона на заучените изречения и бъдат разходени по-подробно по материала. Въпреки че шефът на отрасловата комисия в СОС Лорита Радева през вчерашния ден също призна за екологичната злополука, от думите й стана ясно, че администрацията няма никакъв принос за решаването на казуса. С половин уста Радева удостовери, че инспекторите в София са безсилни да глобят тези, които горят гуми и боклуци. Тя не можа да каже какви санкции са наложени през уикенда, макар че акуратно бе запомнила, че Столичният инспекторат е направил 60 инспекции. Бройка, която също наподобява смешна на фона на димящите в сиво и черно точки в столицата. 
Радева призна още, че разпоредбите в доминирания от ГЕРБ общински съвет са такива, че даже в дните с голямо замърсяване не се разрешава дребното съществуващи буферни паркинги в града да се употребяват гратис от водачите. „ Така е съгласно признатото решение от Столичния общински съвет “, малко заключи Радева по Българска национална телевизия. Тя разяснява, че през лятото изцяло вярно СОС е трансформирал правилото да не чакат два дни с неприятен въздух, с цел да се вкара зеленият билет, а мярката да влиза след първия. Но не взе отношение за какво общината толкоз се опасява да я приложи и за какво до момента София е въвеждала зелен билет единствено 2 пъти, в случай че организации и жители неведнъж са алармирали за нуждата от това.

С мръсния въздух кметът Фандъкова и  ГЕРБ имат проблем от подобен мащаб,

какъвто преди години Стефан Софиянски имаше с боклука. Но явно още не си дават сметка за това. По време на предизборната акция Фандъкова обещаваше при всяко включване на телевизионна камера, че ще вземе незабавни ограничения за оправянето с него и че те ще се почувстват скоро. Това обаче явно няма да се случи през тази година и през този отоплителен сезон. А към този момент не е несъмнено дали гласоподавателите ще чакат до следващата година. Инициативният комитет на живеещите в жк „ Красна поляна “, който е най-бедстващият регион, през вчерашния ден разгласи, че след изборите е решил да даде 100 дни толеранс на общината и че първият им митинг към този момент е плануван за 28 януари следващата година. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР