Ако в Република Северна Македония се проведат предсрочни избори, сегашната

...
Ако в Република Северна Македония се проведат предсрочни избори, сегашната
Коментари Харесай

Проучване в Северна Македония сочи, че 39% искат, а 32% не желаят предсрочни избори

Ако в Република Северна Македония се проведат предварителни избори, сегашната опозиционна партия  ВМРО-ДПМНЕ ще получи 21,2%, а за ръководещата СДСМ ще гласоподават 16,2%,  демонстрират резултатите от допитване на Института за политически проучвания в Скопие, съобщи Българска телеграфна агенция.

За албанската ДСИ, която в този момент е съдружен сътрудник на СДСМ, ще гласоподават 7,2%, Алианс за албанците се употребява с 3,8%, а " Левица " - с 2,9% поддръжка.

На въпрос „ Трябва ли държавното управление на СДСМ да остане на власт до края на мандата си през 2024 година, или са нужни предварителни избори? “, 39,1% са дали отговор, че желаят предварителни избори, 32,5% считат, че настоящето държавно управление би трябвало да приключи мандата са, 28,4% са дали отговор, че не знаят или нямат отговор, а деклариралите, че няма да гласоподават за нито една партия са 17,3%.

Най-голям % от респондентите са показали, че не имат вяра на нито един политик - 32%. Сред далите отговор, най-вече имат вяра на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски -16,2 %, с 8,7 % доверие е министър председателят и председател  на СДСМ Димитър Ковачевски, трети по доверие е водачът на ДСИ Али Ахмети със 7,3%, следван от някогашния министър председател Зоран Заев с 6,4%.  

Проучването е телефонно, извършено на 4-6 май, сред  1111 жители на Република Северна Македония, а статистическата неточност е 3%.

Резултатите провокираха реакции измежду партиите. От СДСМ считат, че анкетата е с подправени резултати и че същата организация е планувала погрешни резултати за парламентарните избори през 2020 година, а от ВМРО-ДПМНЕ настояват, че изследването е дало отговор за какво от СДСМ бягат от предварителни избори.

През предходната седмица ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за следващ път изиска лидерска среща с Димитър Ковачевски, на която да дефинират дата за предварителни избори, която му беше отказана.

От 10 май опозицията ще предприеме дейна обсада на работата на Народното събрание в Република Северна Македония, „ до момента в който от СДСМ не седнат на масата да бъде избрана дата за предварителни избори ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР