Ако в последният седмици нашият дом се е превърнал и

...
Ако в последният седмици нашият дом се е превърнал и
Коментари Харесай

Как да избегнем болките в гърба и врата, докато работим от вкъщи

Ако в последният седмици нашият дом се е трансформирал и в наш офис , сигурно сме усетили и позитивите, и негативите на тази обстановка. Удобството елементарно може да се трансформира в дискомфорт при неспазване на няколко елементарни правила.

Когато сме в офиса, нямаме необикновен избор - седим на стол, работим на бюро. И отново може да го вършим в не най-подходящата позиция на тялото. Но когато сме у дома, имаме всевъзможни места, на които да работим и всевъзможни пози, в които да го вършим .

Ето обаче кои са най-често допусканите неточности и какво да заобикаляме, с цел да се предпазим от болките в кръста, гърба и врата, които могат да станат наш правилен сателит по време на home office-a. Защото те могат да бъдат и първи признак на съществено заболяване.
 Снимка 476589

Неутрална позиция

Най-важното предписание, което би трябвало да изпълняваме, е да прекарваме колкото се може повече време в позиция, при която нито една част от тялото ни не е огъната или усукана встрани.

Монитор

Екранът на компютъра ни би трябвало да бъде на комфортна височина - нито доста ниско, нито доста високо. Не бива да бъде и встрани, тъй като по този начин извиваме врата и си подсигуряваме болки.

Важно е и да не седим с тил към прозорец, тъй като по този начин в монитора ни ще има отражения, а това натоварва съществено зрението. Не би трябвало и да сме с лице към прозореца, а перпендикулярно на него. Ако нямаме завеси или щори, в този момент е моментът да се сдобием с тях.
 Снимка 476591

Документи

Ако работата ни е обвързвана и с компютър, и с ревизиране на документи на хартия, добре е те да не бъдат сложени върху бюрото. Така ще ни се наложи непрекъснато да гледаме и нагоре, и надолу и елементарно ще ни заболи вратът. По-добре да сложим листовете върху отвесен държач, с цел да бъдат пред погледа ни.

Мишка и клавиатура

Ако работим на преносим компютър, по-добре е да се сдобием с обособени, с цел да могат и те, и мониторът да бъдат на нужното равнище. Ръката ни би трябвало да е покрай тялото, когато използваме мишката. Ако я изпълваме прекомерно встрани, това води до напрежение в раменете и врата.

И мишката, и клавиатурата, би трябвало да бъдат на равнището на лактите тъкмо пред нас. По-добре да не слагаме никаква мека опора под китката, тъй като това води до в допълнение напрежение в сухожилията, написа Time.
 Снимка 476592

Стол

Да, тъкмо по този начин. Стол, а не легло, диван, фотьойл или нещо друго. Няма потребност гърбът ни да е изцяло обтегнат като струна. Не бива и да се прегърбваме напред. Трябва да открием златната среда, при която не усещаме напрежение в лумбалната част на гръбначния дирек.

Облегалката на стола би трябвало да бъде опора на част от телесното ни тегло, а мишката и клавиатурата би трябвало да доближаваме без да се издърпваме напред. Ако нямаме задоволителна опора в долната част на гръбната, можем да сложим възглавница или сгънато одеяло.

Докато работим, седнали на стола, краката ни би трябвало да са отпуснати на пода, а не да висят във въздуха, тъй като това е причина за формиране на разширени вени.

Леглото

Е, да, на всички ни се случва да свършим някоя и друга задача на преносимия компютър, до момента в който се излежаваме. Ако това е единственият ни вид, би трябвало да сложим възглавница както зад врата си, по този начин и в скута, с цел да може равнището на преносимия компютър да се повдигне. Или най-добре - да си вземе дребна масичка, с цел да не ни се постанова да го поддържаме с крайници.
 Домашната изолираност, работата у дома и за какво да не седим повече от два часа, без да ставаме
Защо да не седим повече от два часа, без да ставаме

Твърде доста отмора не е на хубаво

Продължително седене

Това предписание важи както за офиса, по този начин и за работата вкъщи. Седенето оказва огромно напрежение върху кръвоносната система на краката. Затова на всеки 20-30 минути е добре най-малко да се надигнем и да създадем няколко крачки. Кратките пауза са потребни и за очите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР