Ако в портфейла си държите двадесетолевки, дошъл е моментът да

...
Ако в портфейла си държите двадесетолевки, дошъл е моментът да
Коментари Харесай

Проверете двадесетолевките: Валидна остава само тази с лика на Стефан Стамболов

Ако в портфейла си държите двадесетолевки, пристигнал е моментът да ревизирате коя година са отпечатани. Така ще сте сигурни, че от 1 февруари можете да продължите да пазарувате с тях. Причината - банкнотите с номинал 20 лв. от 2005 година излизат публично от обращение от 1 февруари 2023 година и към този момент няма да са законно платежно средство.

Решението на Българската национална банка (БНБ) е от октомври предходната година, само че в този момент влиза в действие.

Става дума за двадесетолевките с бледолилав цвят - с тях към този момент няма да може да се пазари или да ги получите като ресто. На лицевата им повърхнина е изобразена част от постройката на централната банка в София и емблемата на Българска народна банка. От другата страна се вижда имитация на първата българска банкнота с номинал 20 лв. от 1885 година.

Банконите от 20 лв. от всички други излъчвания на Българска народна банка остават в обращение. Това са хартиените пари с цветния холограмен портрет на Стефан Стамболов и холограмната лента с оптични резултати, които се редуват при смяна на ъгъла на наблюдаване - изображение на орел и лъв. Вижда се и обемно триизмерно изображение на цифрата " 20 ". В последната емисия от 2020 година има и спомагателна мярка против подправяне - прибавен е знак за незрящи - три дебели и седем тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

 Банкноти от 20 лева с лика на Стамболов

Ако имате от бледолилавите хартиени пари - това не значи, че ще ги загубите. Те могат да бъдат обменени на касите на Българската национална банка от 1 февруари по номинална стойност - т.е. 20 лева, без ограничаване на количеството. Също по този начин няма да има такса и краен период за обмяната, оповестяват от Българска народна банка.

Според статистиката сега в обращение са 124 033 555 двайсетолевки на обща стойност над 2,4 милиарда лв., предава Българска национална телевизия. Откритите подправени банкноти от последната година с номинал 20 лв. са 448.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР