Ако в по-дълбоката провинция накърниш нечии бизнес интереси, дори да

...
Ако в по-дълбоката провинция накърниш нечии бизнес интереси, дори да
Коментари Харесай

Запушват уста заради частен водопровод

Ако в по-дълбоката провинция накърниш нечии бизнес ползи, даже да са противозаконни на пръв взор, нормално те бият. За да ти запушат небрежно устата. Но следователно може да минеш и за късметлия, тъй като въпреки всичко оставаш жив. Например, в средата на 2018 година, журналистът Христо Гешов е бил атакуван пред личния си дом. Прокуратурата обаче приключва производството с претекстовете, че причинителят е незнаен и до през днешния ден.

Да, само че такива образци има бол и последният още веднъж е от Троян. Става дума за наново нахлуване върху същия публицист Христо Гешов, който този път проверява противозаконна ВиК апаратура в курортния комплекс "Чифлика " край града. Материалът с разкритията е бил излъчен във варненското издание "Зов нюз ". "Заплахите започнаха с анонимни позвънявания. Репортажът ми беше избран като "глупост ". Директно ме предизвестиха, че в случай че не го отстрани, ще се срещна с индивида, който ми се обажда и това по никакъв начин нямало да ми хареса ", споделя Христо Гешов.

Вероятно появяването на новинара в народен ефир ще избави в случай че не здравето му, то най-малко живота му. По ужасно е друго - че властта по места, а и прокуратурата по места, си заварят мощно очите за такива случаи. И по този начин де-факто мълчешком ги толерират. Все отново в София или в Драгалевци или Бояна, примерно, е невероятно да присвоиш едно остаряло ВиК, да го приватизираш и да тръгнеш да събираш такси за водоснадяването от съперниците в хотелиерския бизнес. Пък и не става дума за елементарна селска канализация, а за действия, осъществявани в курортна зона - в "Чифлика ". И тук е нужно да се направи още едно доста значимо конкретизиране. Подобна "частната предприемаческа активност " намерено или не, само че се толерира от общината, макар че тормози всички хотелиери в курортната зона. Но за това в провинцията избират благоразумно да си мълчат.

И тук се появява острото бодилче в петата. Парадоксът е, че компания ВиК - Троян в действителност е общинска, а не държавна благосъстоятелност. Значи кметът и неговият екип носят директно отговорност за нейната активност и за съхранението на нейните съществуващи активи. Защото в "Чифлика " няма построена нова ВиК мрежа. "Има такава, строена при социализма. Присвоена е от частна компания, която стопанисва хотел там. А притежателят му претендира, че тя е негова. Справка в имотния указател обаче потвърждава, че купувайки въпросния хотел, на който е притежател, в нотариалния акт на никое място не попада сходно нещо ", безапелационен е Гешов.

Тук обаче пораждат ред въпроси. Построената при социализма ВиК има явен притежател - общината или страната. И с присвояването й хотелиерът де факто присвоява и активи на общината или на страната. А това си е употребяван състав от Наказателния кодекс. Второ, не е ясно и дали по този начин "приватизираното " водоснабдяване дава отговор на всички санитарни условия, сложени от закона? Защото качеството на питейната вода следва избран и явен стандарт и държавни органи са оторизирани да го наблюдават. Трето, за какво Министерство на вътрешните работи в Троян и районната прокуратура не могат да разкрият създателите на побоя над журналиста от предходната година, както и лицето от заканите тази година, откакто има ясно обозначен кръг човеци, които могат да бъдат привикани и разпитани по случаите.

Все въпроси без отговор. Защото степента на юридически нихилизъм в локалната власт, и в органите на страната е най-вероятно правопропорционална на дистанцията в километри от София.

Но това не е всичко. Плаща ли въпросният хотелиер дължимите си налози и Данък добавена стойност върху приходите на една частна компания от водоснабдяването? Национална агенция за приходите дали е получавала и налоговите заявления, дължими от време на време? И по този въпрос има безмълвие. Защото по този начин отърва на някой и на тези, който му разрешават това да се случва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР