Ако в жегата сте далече от морския бряг, със сигурност

...
Ако в жегата сте далече от морския бряг, със сигурност
Коментари Харесай

7 необичайни начина да се разхладите в жегата

Ако в жегата сте надалеч от морския бряг, сигурно имате чувството, че нищо не може да ви разхлади по този начин, както морския бриз.

Но даже и в този случай има 7 метода да се справите с дискомфорта, породен от летните горещини. 

1. Охладете горещите си точки

Има няколко специфични зони по тялото, където огромните съдове се приближават до кожата и реагират по-добре на мраз: това са шията, зоните зад ушите, китките, глезените, сгъвките на лактите и краката, ключицата. 

Използвайте мокра забрадка, пакет с лед или бутилка вода от хладилника. Приложете ледения компрес поредно за няколко секунди към всяка зона и единствено след секунди ще усетите вълна от прохлада и хладина, която залива тялото ви.

 2. Изберете облекла от естествени материи

Откажете се от синтетиката, тъмните тъкани и прилепналите тоалети. Забравете за тесните облекла, макар желанието си да сте облечени точно с тях, с цел да наблегнете фигурата си. В най-горещите дни е по-добре да изберете облекла със свободна кройка.

Правилото е просто: колкото по-голям е размерът, толкоз по-добре. Пространството сред кожата и тъканта ще разреши на въздуха да циркулира, вследствие на което влагата от кожната повърхнина ще се изпари по-бързо. По същата причина памукът е за предпочитане пред синтетика: той всмуква влагата, вместо да я задържа по тялото. 

3. Използвайте освежаваща козметика

 Заложете на ободрителен мист, спрейове и термални води. Тези козметично средства овлажняват кожата на лицето и тялото ви, когато имате най-голяма потребност от хидратация. 
Заложете на душ гелове с ментол или дестилат от мента. Всички тези козметични средства оказват помощ за ободряване за известно време и в това време имат спомагателен резултат: някои понижават отока, други облекчават възпалението, а трети стягат кожата.

4. Опитайте охлаждащи пачове

Това извънредно средство е изобретено в Япония през 1994 година, само че през днешния ден се употребява в доста страни по света. 
Охлаждащите пачове работят като леден компрес и леко охлаждат кожата за 8 часа. Гелът в тях е с 80% наличие на вода, която се изпарява при контакт с горещата кожа. Изпарението от своя страна охлажда кожната повърхнина.

Охлаждащите пачове се употребяват при настинки, когато би трябвало да свалите температурата, а и освен: в парещ ден или след подготовка във фитнеса, те също оказват помощ.

5. Охладете чаршафите си

Оставете чаршафите си за половин час във фризера. Но преди този момент ги поставете в найлонов плик, с цел да не се намокрят.

6. Освежете дъха си

Заложете на освежаващи бонбони с екстракти от етерични масла: евкалипт, ментол, канела, мента, копър, цитрусови плодове. Те освен ще освежат дъха ви, само че и ще основат чувството за хладина.

7. Яжте пикантни храни и пийте горещи питиета

Чудили ли сте се за какво в Турция пият парещ чай когато и да е на годината, а в Етиопия употребяват горещо кафе в литри? Подобни пристрастявания към храната в горещите страни са се формирали преди доста епохи, тъй като точно топлите питиета избавят от топлинен удар. 

Как работи този способ? 

Топлата напитка влияе върху рецепторите в устата, които изпращат сигнал до мозъка за повишение на температурата. Мозъкът задейства спешен механизъм за изстудяване: кръвта се движи по-бързо, кръвоносните съдове се уголемяват, потните жлези се задействат. 

Пикантните храни, като чили или къри, имат същия резултат, заради което топлите ястия са толкоз известни в Мексико и Индия, където хората рядко се оплакват от жегите.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР