Ако в България традиционно великденските празници са синоним за отрупани

...
Ако в България традиционно великденските празници са синоним за отрупани
Коментари Харесай

От Литва до Чили: Великден по света


Ако в България обичайно великденските празници са синоним за отрупани трапези, пухкави козунаци и червени яйца, то по света празникът се отбелязва по доста, разнообразни и някои изключително ексцентрични способи.
Снимка: bTV

Местните поданици на литовския град Седува окичиха с хиляди украсени яйца един от булевардите в града в навечерието на празника. Те са украсени с багра, вълна и брокат и са направени от десетки локални поданици.

„ Това са същински кокоши яйца. Съдържанието им е издухано, измити са и по-късно са украсени. Това са творби на изкуството, в които хората са вложили доста труд, прекарвайки време дружно с децата си “, изяснява Дайва Стаскуниен.
Снимка: bTV

Традицията стартира през 2011 година и се управлява от локална детска градина. Тази година яйцата, които красят булевардите на литовския град са над 11 000.

Снимка: bTV
Отиваме оттатък Океана, тъй като великденският церемониал, който води началото си от 70-те години на XIX в., се завърна в Ню Йорк, а участниците, украсени с шапки и костюми, извършиха улиците на Манхатън, с цел да отбележат Възкресение Христово.

По традиция те се обличат, въодушевени от последните фешън трендове, а събитието се отличава с изобилието на благосъстояние и хубост.
Снимка: bTV

„ Парадът е по-малък, в сравнение с си представях, само че допускам, че някои хора към момента си мислят, че има пандемия. Толкова е празнично и занимателно. Имам другарка, която ми гостува от Барселона, и ѝ споделих, че просто би трябвало да види Великденския церемониал “, показва Аби Ехман.

Снимка: bTV
Миналата неделя пък участниците в карнавала на Рио де Жанейро трансфораха центъра на града в сцена на голямо великденско улично празненство.
Снимка: bTV

Всеки един от тях беше облечен в цветен костюм, а измежду най-атрактивните бяха тези на монахини, дяволи и супергерои. Местните поданици носеха и огромна фигура на змия, представляваща фантастично създание, което съгласно бразилската митология атакува тези, които вредят на Амазонка.
Снимка: bTV

Животните в зоологическата градина в столицата на Чили – Сантяго, пък отпразнуваха Великден, като хапнаха шарени яйца, цялостни с плодове или месо, с цел да продължат традиция, която датира от преди десетилетие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР