Ако утре във вашия град бъде хвърлена ядрена бомба, ще

...
Ако утре във вашия град бъде хвърлена ядрена бомба, ще
Коментари Харесай

При ядрен взрив стойте далеч от врати и коридори

Ако на следващия ден във вашия град бъде хвърлена нуклеарна бомба, ще знаете ли къде да се скриете? Мисълта за нуклеарна война е ужасяваща, само че за екип откриватели от Университета в Никозия, Кипър, тя е поле за проучване.

В неотдавнашно изследване откривателите са пресметнали по какъв начин гърмежът от нуклеарна детонация би могъл да засегне хората, които се укриват и открили, че даже да сте на безвредно разстояние от детонацията и да оцелеете след гърмежа, въпреки всичко може да се окажете в непосредствена заплаха, предава БГНЕС.

" Важно е да се разбере въздействието върху хората в затворени пространства, с цел да се дават рекомендации за отбрана ", показва съавторът Димитри Дрикакис: " Например, можем да проектираме здания, които оферират по-голяма отбрана. "

Когато една нуклеарна бомба се взриви, тя генерира освен радиация под формата на ярка, ослепителна светлина и изгаряща топлота, само че и мощни ударни талази, които могат да се разпространят на десетки километри. Именно тези ударни талази са евентуално смъртоносни за хората, които се намират на видимо безвредно разстояние от огненото кълбо.

Екипът симулира нуклеарна детонация на нуклеарна бомба с мощ 750 килотона. За съпоставяне, бомбите, които Съединени американски щати хвърлиха в Хирошима, бяха 15 килотона, а в Нагасаки - 25 килотона. Но мощността в симулацията дава отговор на актуалните нуклеарни оръжия.

Бойна глава с такава мощ евентуално би унищожила всичко в радиус от 4 км, само че хората отвън този кръг на гибелта могат да имат късмет, в случай че са се подслонили на уместно място в постоянна постройка.

Експлозията е симулирана благодарение на изчислителна динамичност на флуидите с висока резолюция въз основа на три десетилетия опити и доктрина. С помощта на тези модели учените са пресметнали по какъв начин ударната вълна ще се движи през постройките - в това число стаи, стени, ъгли, порти, коридори, прозорци и отвори - на разстояние от 4 до 50 километра от мястото на детонацията.

Симулацията е посочила, че тесните пространства в постройките, като порти и коридори, могат да работят като въздушен тунел, ускорявайки ударната вълна до смъртоносно налягане, достигащо 18 пъти тежестта на човешкото тяло - задоволително, с цел да се смажат костите.

" Най-опасните сериозни места в пространствата, които би трябвало да се заобикалят, са прозорците, коридорите и вратите ", разяснява съавторът Йоанис Уилям Кокинакис.

Най-доброто място е в най-отдалечената от гърмежа част на постройката, в стая без прозорци. Но " даже и в предна стая, обърната към детонацията, човек може да бъде в сигурност от ударната вълна, в случай че застане в ъглите до стената, обърната към гърмежа ", споделя Кокинакис.

Заслужава да се означи също, че самата постройка е значима. Не желаете да се укривате в дървена хижа, да вземем за пример.

" Ако сте прекомерно покрай гърмежа, не можете да извършите нищо. Но на известно разстояние сградните структури, изключително от камък или бетон или други здрави, негорими материали, могат да обезпечат известна степен на отбрана ", акцентира Катрин Хигли, професор по радиационна биология в Държавния университет на Орегон, която не е взела участие в изследването.

Изследователите са симулирали детонацията на 750-килотонна бомба по сходство на нуклеарната бойна глава на съветската междуконтинентална балистична ракета " Сармат ", която Русия тества през април предходната година.

Нахлуването на Русия в Украйна породи опасения, че може би се приближаваме към нуклеарна война и една от главните аргументи за изследването е " възходящата изразителност за потребление на нуклеарни оръжия ", споделя Дрикакис.

" Ядрената война е сериозен проблем, който ще докара до широкомащабни опустошения. В продължение на няколко десетилетия интернационалната общественост смяташе, че такава опция няма. Реториката по света обаче се промени ", прибавя Дрикакис.

Авторите считат, че проучването ще помогне на специалистите по нуклеарна сигурност да разработят по-добри тактики за понижаване на вредите от нуклеарни детонации. Те се надяват, че резултатите от изследването могат да насочат и създаването на здания, устойчиви на нуклеарни бомби в бъдеще.

" Широкомащабното значение на това проучване е, че то може да способства за разбирането на това по какъв начин най-добре да се предпазим при положение на нуклеарен гърмеж ", споделя Хигли.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР