Ако успеем да изпреварим бързото нарастване на случаите с противоепидемични

...
Ако успеем да изпреварим бързото нарастване на случаите с противоепидемични
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Целта ни е да не допускаме рязко увеличаване на случаите

„ Ако успеем да изпреварим бързото повишаване на случаите с противоепидемични ограничения, които изискват ограничение на хората и останалите способи за изолираност, в случай че тези ограничения успеем да ги създадем три седмици преди упования пик на разпространяването, то тогава върхът на този пик ще бъде с 50 – 60 % по-нисък. Целта ни е да не позволяваме внезапно увеличение на случаите, тъй като тогава даже напреднали страни в опазването на здравето като Италия и Франция имат компликации “. Това съобщи в студиото на „ Още от деня “ по Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев. 
По думите му това, че сега се откриват единични случаи в обособени краища на страната – Бургас, Пловдив, Смолян, Ловеч, Велико Търново, значи че в нашите градове болестта я има. „ Надяваме се Господ да оказва помощ и хората да са по-дисциплинирани, с цел да спасим възрастните хора “, безапелационен бе той.
Запитан за случаи, при които хора, завръщащи се от чужбина, не съблюдават карантинния интервал и не предизвестяват близките си, проф. Кантарджиев отговори, че това е извънредно държание към личното здраве, към здравето на околните и към обществото. „ Добрият човек не би го направил, а за неприятния сме взели ограничения. Това е закононарушение по Наказателния кодекс, което строго се санкционира “, предизвести той.
Според проф. Кантарджиев ски курортите като Банско са особени случаи, в които болестта се популяризира елементарно. „ Голяма част от откритите носители на ковид у нас бяха туристи-скиори от австрийските курорти. Освен че са в непосредствен контакт между тях, при зимните спортове лигавицата на носа се свива, в нея не попадат белите кръвни кафези и по тази причина човек е по-податлив към вирусни инфекции “, посочи експертът.
„ Пазете възрастните хора, те не би трябвало да контактуват, би трябвало да се пазят. При младите, изключително при юношите инфекцията е доста лека, само че може да болести възрастните, при които това да е съдбовно “, прикани още веднъж проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР