Ако унгарското правителство се формира от Fidesz-KDNP след изборите, Будапеща

...
Ако унгарското правителство се формира от Fidesz-KDNP след изборите, Будапеща
Коментари Харесай

Избори в Унгария: Неутралитет с Орбан или война начело с канадски опонент

Ако унгарското държавно управление се образува от Fidesz-KDNP след изборите, Будапеща ще продължи своя релативно безпристрастен курс във външната политика.
На 3 април 2022 година в Унгария ще се проведат парламентарни избори. Външната политика на страната зависи от резултата от вота.

Две обединения се опълчват една на друга: Fidesz-KDNP, водена от сегашния министър председател Виктор Орбан, и необятна коалиция на леви, крайнодесни и демократични партии „ Заедно за Унгария “ (Egységben Magyarországért). Анти-Орбан обединението се управлява от Петер Марки-Зай, демократичният кмет на град Ходмезиовашархей, който преди този момент е живял в Канада и Съединените щати.

Консерваторите против всички

Първоначално главната борба сред Виктор Орбан и неговите съперници беше в областта на полезностите. Орбан се нарежда като последовател на националния консерватизъм, съперник на незаконната миграция и насаждането на ЛГБТ идеологията, както и бранител на суверенитета на Унгария.

Едновременно с изборите в Унгария ще се организира и референдум за мястото на ЛГБТ идеологията в образованието.

Противниците на Виктор Орбан употребяват антикорупционна изразителност и упрекват премиера в авторитаризъм. В същото време някогашни националисти от партията Jobbik, леви и либерали се събраха против консервативния министър председател на Унгария. Всички те по-рано подлагаха на критика Орбан за тясното съдействие с Русия (както и Китай и Турция).

Освен това две партии имат избрани шансове да преодолеят бариерата от 5%. 3% са подготвени да гласоподават за демократичните постмодернисти от MKK (Партия на кучетата с две опашки), сякаш хумористична партия, която в реалност осмива единствено консерваторите и обичайни полезности.

Също по този начин 3% от гласоподавателите поддържат националистическото придвижване „ Нашата татковина “ (Mi Hazánk), което е основано от някогашни членове на Jobbik, които не са съгласни с демократичната промяна на партията. Тази политическа мощ се опълчва на рестриктивните мерки за ковид, както и на НАТО (и е сътрудник на българската " Възраждане ", бел.р.).

Ако една от тези сили преодолее прага от 5% и влезе в Народното събрание, теоретично позициите или на обединението на Орбан, или на неговите съперници могат да се засилят. Въпреки това, несистемни представители от Mi Hazánk, теоретично могат да откажат да влязат в блока с който и да било.

Кандидат на войната срещу претендент на мира

След началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна на 24 март публична Будапеща осъди дейностите на Москва. Въпреки това позицията на Унгария по отношение на Русия в този момент е най-умерената измежду страните от НАТО и Европейски Съюз.

Унгария изрично се опълчва на изпращането на оръжия и военна техника в Украйна през нейна територия и има отрицателно отношение към проектите на Полша да вкара " миротворци " в Украйна.

Според Орбан, в случай че левицата завоюват изборите, Унгария неотложно ще стартира доставките на оръжие за Украйна и ще разреши преноса на смъртоносни оръжия през нейна територия – това е неговият спомагателен мотив против опозицията.

Отношенията сред Киев и Будапеща не са в най-хубаво положение през последните години и се утежниха след скорошния скандал с опит на украинци да се намесят в идните избори в Унгария.

Така унгарският външен министър Петер Сийярто сподели, че е получено позвъняване от украинското външно министерство до посланика на Украйна в Будапеща по отношение на опцията за въздействие върху изборния развой.

Ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба, съгласно Сиярто, е проучвал опцията за „ консултиране по отношение на опцията за въздействие върху резултатите от унгарските избори “.

Освен това Будапеща се опълчва изрично и на опитите да се наложи на Унгария отхвърли от съветския газ, от който зависи енергетиката и промишлеността на страната. Тази позиция на Унгария стана мотив за рецензии от страна на Киев. В отговор Виктор Орбан съобщи в обществените мрежи:

„ Отговорът на въпроса на коя страна е Унгария е, че Унгария е на страната на Унгария “.

На 15 март членовете на обединението Fidesz-KDNP проведоха огромен протест в поддръжка на Орбан, наименуван " Митинг на мира ".

„ В наш интерес е да не бъдем пионки в непозната война. В тази война не печелим нищо и губим всичко “, сподели унгарският водач.

Това, което е заложено на общите избори тази неделя, сподели той, към този момент не е дали Унгария би трябвало да върви напред или обратно, а изборът сред мир и война. Според Орбан унгарската левица " съставлява сериозна опасност за мира ", а ръководещата Фидес подсигурява мир.

Обединената съпротива от своя страна подлага на критика Орбан за хипотетично „ проруска позиция “.

„ Орбан и Путин или Западът и Европа – това са залозите. Изборът сред тъмната страна или положителната страна на историята “, написа в обществените мрежи претендентът за министър-председател Петер Марки-Зай.

Марки-Зай преди този момент се застъпваше за изпращане на унгарско оръжие в Украйна. Марки-Зай също по този начин упорства държавното управление да спре лицензионния развой за атомната електроцентрала Пакс II и неотложно да изгони съветската " шпионска " банка Международната капиталова банка (IIB) от Унгария.

Икономически аспекти: Необхомидомст от преструктуриране на европейската стопанска система

Един от спомагателните причини на партията на Орбан против опозицията е позоваването на икономическата рецесия, за която се упреква неговият демократически предходник, някогашният министър председател Ференц Дюрчани.

Коментирайки писмо, адресирано до него от Петер Марки-Зай, в което министър председателят е упрекнат в бюджетен недостиг, Орбан отвърна, че даже през 2010 година, " когато обстановката беше сериозна ", държавното управление му реши да не вкарва строги ограничения, а да преструктуриране на стопанската система.

2022 година стартира доста добре за унгарското държавно управление: бяха направени заплащания на фамилии с деца, 13-месечни пенсии, бонуси за държавни чиновници и беше взето решение за доста понижаване на налозите през януари. С началото на специфичната интервенция в Украйна обаче се появиха непредвидени условия, които изискваха спомагателни разноски: бежанци, увеличени стопански и енергийни разноски.

Орбан неведнъж подлага на критика енергийната политика на Европейския съюз по време на предизборната си акция. Според него политиката на Запада е изкуствено да подвига цените на фона на инфлацията. Премиерът счита по-специално, че 50% от инфлацията се дължи на „ несъвършената енергийна политика на Брюксел “.

Сега, на фона на военна интервенция, глобите се трансформират в спомагателен удар по европейската стопанска система, отбелязва Орбан.

„ Ние в никакъв случай не сме се съгласявали с това, само че в името на единството не се намесихме в него “, изясни той.

Неговата партия е прагматична: проектът за бързо унищожаване на евтината съветска сила единствено подхранва инфлацията. Следователно, заключава Орбан, европейската стопанска система би трябвало да бъде преструктурирана, а Европейски Съюз е на прага на „ доста сложен, интелектуално трогателен, само че политически опасен интервал “.

Когато се приказва за това, че Будапеща има съдействие с Москва, Орбан показва, че Германия и Франция имат още по-тесни търговски връзки с Русия, а доста западноевропейски компании не престават да вършат бизнес.

Шанс за победа

Според изследвания на публичното мнение Fidesz-KDNP има всички шансове да резервира контрола над унгарското държавно управление след парламентарните избори.

Според допитване, извършено в средата на март от Nézőpont, издание, близо до ръководещата партия, 49% от гласоподавателите биха избрали блока на Виктор Орбан, до момента в който 41% биха дали своят вот за обединената съпротива.

Въпреки това изследване, оповестено на 21 март, сподели, че преднината на Fidesz-KDNP се е свила до едвам три процентни пункта. Politico (анкета от 23 март) дава на обединението на Виктор Орбан 50% поддръжка, а на съперниците му - 44%.

И двете обединения са наедно една с друга, а изходът от изборите ще стане явен едвам след сумирането на резултатите от гласуването на 3 април.

За Съединени американски щати и Европейски Съюз Виктор Орбан в този момент е най-неудобният европейски водач, който отхвърля да се причисли напълно към антируския фронт. Те ще създадат всичко, с цел да му попречат да завоюва тези избори. За задачата водещите западни медии и техните маджарски сътрудници водят неистова агитация против сегашния министър председател на страната.

Важно е също, че Орбан идеологически се опълчва на либерализма на Брюксел и Вашингтон. Така че не е изненадващо, че финансирани от Запад неправителствени организации споделят в навечерието на изборите, че ще се борят против хипотетичните нарушавания.

Целта на сходни изказвания е да проправят пътя за митинги при положение на победа на Виктор Орбан. Очевидно опозицията ще се опита да сковава работата на държавното управление в Народното събрание, както и да употребява всичко от улични способи на напън до опити за разединение на ръководещата партия.

Ако след изборите унгарското държавно управление се образува от Fidesz-KDNP, Будапеща ще продължи своя релативно безпристрастен курс във външната политика. Нещо повече, като част от пропагандната акция, отприщена от Запада, самият Запад ще бъде заставен да пояснява успеха на Орбан като „ победа на авторитаризма “ или даже „ победа за Путин “.

Победата на обединената съпротива ще докара до преразглеждане на цялата външна и вътрешна политика на страната и занемаряване на курса за подсилване на суверенитета, което ще бъде осезателен удар по целия европейски популизъм и ще разреши на НАТО да ускори позициите си в източната част на Европа.

Превод: СМ

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР