Ако украинците не променят политиката си срещу малцинствата, това много

...
Ако украинците не променят политиката си срещу малцинствата, това много
Коментари Харесай

Сиярто: Унгария няма да подкрепи Украйна заради политиките ѝ спрямо малцинствата

Ако украинците не трансформират политиката си против малцинствата, това доста ще ограничи способността на унгарското държавно управление да дава каквато и да е поддръжка, даже в този спор. Това съобщи първият посланик на Будапеща Петер Сиярто в изявление за проправителствения вестник Magyar Nemzet, предават Euractiv и Агенция " Фокус ".

Будапеща и Киев са в спор за правата на малцинствата, откогато украинският парламент одобри през 2017 година закона „ За обезпечаване действието на украинския език като държавен език “, който съгласно Унгария потъпква правата на закарпатското етническо малцинство да се учи на маджарски.

Броят на етническите унгарци в Украйна, множеството от които живеят в Закарпатската област, се прави оценка на 140 000 души.

На собствен ред Унгария продължи да блокира съдействието на Украйна с НАТО и провеждането на договарянията на Комисията Украйна-НАТО.

Министърът на външните работи Сиярто сподели, че „ каквито и жестове да сме правили до момента, не сме получили съвсем никакви позитивни мнения в подмяна “.

Изброявайки няколко случая на поддръжка на Унгария за Украйна през последните години, Сиярто упрекна Украйна, че продължава да лишава от права унгарското етническо малцинство.

„ Също по този начин в подтекста на обстановката със сигурността в Източна Европа, споделих искрено на нашите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО, че в случай че украинците не правят отстъпка от тази политика, това доста ще ограничи способността на унгарското държавно управление да дава каквато и да е поддръжка на Украйна, даже и в този спор “, акцентира първият посланик на Будапеща.

Попитан по-рано дали има причина за безпокойствие по отношение на ескалиращата обстановка със сигурността сред Запада и Русия, Сиярто сподели, че Унгария не желае да види „ завръщане към Студената война и нейната неуравновесеност “.

„ Виждаме словесната война сред Изтока и Запада, виждаме ги да се заплашват един различен и сме загрижени за това. В интерес на нашата национална сигурност е Съединените щати и Русия да приказват между тях, да се съветват между тях, тъй като няма опция на разговора “, сподели той.

По-късно Сиярто сподели, че външната политика би трябвало да се води въз основа на националните ползи. По думите му, унгарският интерес явно е да поддържа прагматични, естествени връзки с Русия, учредени на взаимно почитание..

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР