Ако трябва да знаете само наистина важното от новинарския поток

...
Ако трябва да знаете само наистина важното от новинарския поток
Коментари Харесай

Вечерни новини: ЕК предлага да падне мониторингът за България, арести в Несебър преди местния вот

Ако би трябвало да знаете единствено в действителност значимото от новинарския поток през днешния ден, две вести заслужават внимание.

Първата идва от Брюксел и е обвързвана с възможното отпадане на мониторинга върху битката с корупцията и промяната на правосъдната система в България. Тази тематика е значима, само че дружно с това и комплицирана. Малко по-долу ще видите в детайли пояснение на новината, тъй че да се схваща и от хора, които не са следили всички предходни епизоди на този политически сериал.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Другата вест от деня, която заслужава да се знае е предизборната драма в Несебър, където има възможност да бъде арестуван сегашният кмет на града, който се бори и за още един мандат на изборите в неделя. Този случай е индикативен за напрежението преди локалния избор и за ползите в общините, които ръководят относително огромни запаси.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Европейска комисия предложи мониторинга върху България да отпадне

Европейската комисия разгласи през днешния ден, че предлага да спре наблюдението върху България за напредъка в правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност (т.нар. Механизъм за съдействие и инспекция (CVM), импровизирано назван " мониторинг " ) и страната да стане част от новия механизъм за наблюдаване на върховенството на правото, който ще се отнася за всички 27 страни-членки. Въпреки това Европейска комисия споделя, че " преди да вземе дефинитивно решение, съответно ще вземе поради мненията на Съвета и на Европейския парламент ", което пък породи доста противоречиви тъкувания.

Правителството в България и околните до него медии ще побързат да разгласят това за доста огромен триумф . За властта това се случва в извънредно подобаващ миг - Европейска комисия на процедура разгласи началото на края на наблюдението единствено два дни преди гласуването за нов основен прокурор и пет дни преди локалните избори . В тази обстановка решението на Брюксел се пояснява като утвърждение на политиката на държавното управление и активността на прокуратурата - като самопризнание, че от тях има резултати и действителен прогрес. Истината обаче е по-различна.

Защо изобщо имаше CVM? Той стартира с влизането на България (и Румъния) в Европейски Съюз през 2007 година Тогава и двете страни бяха признати в съюза на доверие и с ангажимента, че имат да поставят доста спомагателни старания най-много в правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност. Механизмът беше въведен по няколко аргументи: Брюксел въпреки всичко да има някакъв инструмент за напън върху държавните управления в двете страни, тъй че те да изпълнят обещаните реформиОпасенията тогава бяха, че откакто България стане пълновръстен член, скоростта на промените внезапно ще намалее . Както се и случи. Успя ли мониторингът да свърши работа? Краткият отговор е " Не ". Различни държавни органи и представители на правосъдната власт представяха проекти за промени, които звучаха добре, само че постоянно не се изпълняваха Когато проектите въпреки всичко се изпълняваха, резултатът от тях беше спорен Такъв беше казусът със основаването на комисията за битка с корупцията, която се трансформира по-скоро в наказателен орган на властта за кавга с нейни съперници , в сравнение с да търси подкупните в самата властТака за всички тези 12 години корупцията продължава да е систематичен проблем в България, която трайно получи етикета най-корумпирана страна в Европейски Съюз, промяна в прокуратурата на практика не е започвала, а реформираният антикорупционен орган КПКОНПИ се трансформира в инструмент за принуда, чийто ръководител подаде оставка поради съмнения в корупция Защо тогава Европейската комисия ще спре наблюдението? Причините са главно три:През последните години държавните управления на България и Румъния работят интензивно за събаряне на наблюдението, с аргумента, че по този начин те наподобяват като " втора класа " членове на Европейски Съюз Погледнато откъм Брюксел свалянето на мониторинга няма да промени нищо - той по този начин, или другояче не работиИдеята му е да бъде сменен с различен вид наблюдаване, което да се реализира върху всички държави-членки, тъй че върху България отново ще има механизъм за надзор А обвързвано ли е свалянето на мониторинга с гласуването за Иван Гешев в четвъртък? Официално, отговорът е " Не ", само че съвпадението е толкоз огромно, че то ще бъде употребявано от властта в тази посока. Макар в формалното известие на Европейска комисия за мониторинга, особено се показва, че българското държавно управление е поело ангажимент за промени, които да доведат до по-голяма " отчетност " за основния прокурор.

Какво следва в този момент? Европейска комисия показва, че преди да разгласи дефинитивно решението си за привършване на мониторинга върху страната, ще чуе и мнението на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент. Според източници на " Капитал " обаче става дума за официална процедура и смяна на позицията на Брюксел е малко евентуална.

Променя ли се нещо? Не. България в близко бъдеще няма да има ефикасна битка с корупцията, само че основани с тази цел органи ще не престават да се държат като бухалки. Иван Гешев ще бъде определен за основен прокурор и надали скоро ще има промяна, която да го направи по-отчетен, тъй че активността му да се управлява от други, самостоятелни, органи.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести през днешния ден в три фрази

Прокуратурата изиска арест за кмета на Несебър

Пет дни преди локалните избори в неделя прокуратурата изиска от ЦИК позволение да арестува кмета на Несебър и претендент за четвърти мандат Николай Димитров (както и още двама участници във вота) по досъдебно произвеждане за пазаруване на гласове. Искането на основния прокурор Сотир Цацаров беше импортирано в ЦИК в понеделник, а решението на изборния орган беше взето през днешния ден, като аналогично деяние имаше и против двама политици от партията на Татяна Дончева " Движение 21 " - претендентът за общински консултант Константин Лефтеров и за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев и двама от Българска социалистическа партия. Разследването в последния миг може да поддържа конкурентните партии - в тази ситуация с Несебър това са ГЕРБ и партията на братя Диневи.

Догодина разноските за здраве, пенсии и помощи ще са над 17 милиарда лева

Проектите за бюджети на здравната каса и Държавното публично обезпечаване за 2020 година са подготвени. И двата документа плануват данъкоплатците да внесат повече средства, а институциите надлежно да разпределят повече. При здравната каса цифрата на разноските пораства с 9% до 4.74 милиарда лева, а при обезпечаването с 8.3% до 12.5 милиарда лева, като евентуално сходни, по-високи цифри ще забележим и в държавния бюджет през идната седмица.

Хърватия с покана за Шенген

Шест години след присъединението си към Европейски Съюз Хърватия получи зелена светлина от Европейска комисия за присъединение към Шенгенското пространство . Брюксел разгласи през днешния ден, че Хърватия дава отговор на изискванията за влизане в Шенген и прикани страната да продължи напъните си за използване на всички ограничения, по-специално в региона на ръководството на външните граници . Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер прикани членовете на Европейски Съюз да прегледат оценката, " ориентирана към консолидиране на Хърватия в Шенгенското пространство ". Европейският съвет би трябвало да утвърди присъединението към Шенген, като една от вероятните спънки може да се окаже Словения, тъй като двете страни имат териториален спор , който блокира кандидатурата на Хърватия в Европейски Съюз през 2009 година

СНИМКА НА ДЕНЯ

Радеви в японския императорски двор

Президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева бяха измежду представителите на 170 страни, поканени за церемонията по възкачването на престола на японския император Нарухито. Той се качи на Хризантемовия престол, откакто татко му Акихито абдикира публично по-рано тази година. Денят бе разгласен и за народен празник.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР