Ако трябва да убедим някого да гледа Три билборда извън

...
Ако трябва да убедим някого да гледа Три билборда извън
Коментари Харесай

Три филма извън рамката и лошото им момче Мартин Макдона

Ако би трябвало да убедим някого да гледа " Три билборда отвън града " единствено с едно изречение, може би ще е следното: " Това е филм, който ще върне вярата в качественото кино. "

" Три билборда отвън града " е третият филм отдолу под перото и режисурата на Мартин Макдона, който ни кара да се отърсим и да осъзнаем, че не е наложително положителното кино да е шумно, шарено и шармантно. Важното е да ни кара да мислим.

Кой е Мартин Макдона

Роден е в Лондон, в ирландско семейство, пристигнало за Англия, с цел да търси по-добра работа. Мартин Макдона пораства в работен квартал и дружно с брат му посещават католическо учебно заведение, а всяко лято се връщат в Ирландия. Именно родното място на татко му ще бъде ентусиазъм и за първите му пиеси.

 Мартин Макдона

Мартин Макдона

На 14 години младежът събира пари и си купува билет за пиесата на Дейвид Мамет " Американски бизон ". Естествено, с Ал Пачино в основната роля. На 16 брат му декларира, че ще става публицист и напуща учебно заведение. Когато Мартин доближава тази възраст, прави безусловно същото. В даден миг двамата даже живеят на обществени помощи. " Изобщо не знаех какво желая да върша. Не желаех да изучавам за избрана специалност. Дори не желаех да имам работа, тъй като не желаех началник ", споделя Мартин Макдона в изявленията.

Първи разкази, първи екстаз

Увлича се по творчеството на Владимир Набоков и Хорхе Луис Борхес. И стартира да написа. Много. Създава близо 150 описа, въодушевени от национални приказки. Изпраща ги на разнообразни кино компании с вярата да бъдат видяни и превърнати в късометражни филми. Едновременно с това написа пиеси и ги праща на разнообразни театри.

Отказите валят един след различен до деня, в който от спектакъл " Друид " в Голуией, Ирландия, не му оферират да сложи " Кралицата на хубостта от дребния град " ( " The Beauty Queen of Leenane " ). Премиерата е през 1996 година, а отзивите са повече от възторжени. Две години по-късно пиесата към този момент се играе на Бродуей и е номинирана за премия " Тони ".



Да напсуваш Бонд

След дълги години анонимност, живот на гърба на страната и безуспешно писане, Мартин Макдона извоюва мястото си на английската театрална сцена. Е, началото на известността му не е елементарно - на церемонията по награждаването му за " Най-обещаващ драматург ", Мартин и брат му се напиват уместно. Шон Конъри им прави забележка да се държат по-прилично, а след което братята и огромният артист си разменят голям брой обиди.

Инцидентът е отразен в пресата със заглавия от вида на " Ирландски публицист псува Бонд ". През 1997 година Мартин Макдона се трансформира във втория драматург след Уилям Шекспир с четири пиеси, играещи се едновременно в театрите в Лондон.

Заслужени оценки

В последна сметка Макдона взема решение да се обърне към огромната си обич - киното. През 2004 година той написа сюжета за късометражния филм " Six Shooter " и го режисира. А през 2005 година прибира Оскар за късометражен филм.

 С част от екипа на

С част от екипа на "Три билборда отвън града " на БАФТА

Първият му пълнометражен филм " В Брюж " се появява през 2008 година, а в основните функции са Колин Фарел, Брендън Глийсън и Рейф Файнс. Филмът получава номинация за Оскар за най-хубав сюжет и печели премия БАФТА в същата категория. Следва " Седемте психопата " (2012), където на екрана се вихрят Сам Рокуел, Колин Фарел, Кристофър Уокън и други

Три билборда отвън града

Това е третият филм на Мартин Макдона, който единствено преди дни се трансформира в топ филм на тазгодишните награди на английската кино академия - БАФТА. Заглавието завоюва оценките за най-хубав филм, най-хубава основна женска роля (Франсис Макдорманд), най-хубав поддържащ артист (Сам Рокуел), най-хубав английски филм и най-хубав автентичен сюжет.

 Снимка 340018

Причините този филм да е толкоз добър са доста. Една от тях е, че Мартин Макдона по този начин и не се пуска по хлъзгавата пързалка на насилствената политическа уместност в актуалното кино.

Макдона е жесток, прям и въобще не му пука дали ще шокира някого. И точно в това се крие авторската му мощ - той основава филми, които се отличават от всеобщата захаросана наклонност.

" Три билборда отвън града " е в кината от 23 февруари

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР