Ако трябва да си представим клишето за французина, вероятно в

...
Ако трябва да си представим клишето за французина, вероятно в
Коментари Харесай

The Cube: Признаха френската багета за световно културно наследство

Ако би трябвало да си представим клишето за французина, евентуално в съзнанието ни ще изникне облика на някой, който носи багета. Именно френската багета, и по-точно културата на приготвянето й, е включена публично в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството.

Всяка година в листата се включват към 100 нови попълнения от целия свят, а задачата е отбрана и покачване на осведомеността за културното завещание.

След новината в обществените мрежи имаше вълна от мнения и реакции, в това число и от президента на Франция Еманюел Макрон. В профила си в Туитър той назова багетата „ изкуството да живееш по френски метод “.

Като че ли и по-голямата част от французите я възприема по този начин. Любовта им към багетата се потвърждава със следната статистика: Всеки ден 12 милиона французи купуват багета. Това са 320 багети на секунда.

Настрана от тази статистика, от ЮНЕСКО стимулират решението си изтъквайки комплицирания развой на произвеждане, както и обществения аспект на багетата – тя сплотява обществото.

Предложението е направено от някогашния министър на културата Роселин Башело, като багетата е предпочетена даже пред известния годишен фестивал на виното в Арбоа.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР